Ruslar, Karadeniz'deki üssü korumak için yunuslardan oluşan bir ordu kullanıyor

Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmalar devam ederken savaşa dair yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Uygu görüntülerinden elde edilen bilgilere göre Rusya, Sivastopol limanında yer alan donanmasını saldırılardan korumak adına denizaltına yunuslardan oluşan bir filo koydu. Askeri amaçla yerleştirilen yunuslar yabancı denizaltı araçlarına zarar verebilirken deniz altındaki mayınları da tespit edebiliyor.

DÜNYA 28.04.2022, 16:45 28.04.2022, 16:47
Ruslar, Karadeniz'deki üssü korumak için yunuslardan oluşan bir ordu kullanıyor

Uydu görüntülerinden yapılan analizlere göre Rusya filolarını denizaltı saldırılarından korumak amacıyla Karadeniz’de yer alan deniz üssüne eğitimli yunuslar yerleştirdi. Amerika Birleşik Devletleri Deniz Enstitüsü Sivastopol şehrinde yer alan deniz üssünün uydu görüntüleri üzerinde incelemelerde bulundu. İki ay önce Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı saldırıların başlangıcında iki yunus ordusunun üsse yerleştirildiği tespit edildi.

Sivastopol’daki Rus gemilerinin zayıf noktası

Rusya’nın deniz altında bulunan çeşitli nesneleri bulmak ve düşman araçlarına saldırmak amacıyla suda yaşayan memelileri geçmişte de eğittiği bilgisi bulunuyor. Öte yandan Sivastopol üssü Rusya’nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım bölgesinin en güneyinde yer aldığı için oldukça kritik bir öneme sahip. Yapılan analizlere göre bu bölgede bulunan Rus gemilerinin büyük bir kısmı füze menzili dışında yer alsa da gemiler denizaltı saldırılarına karşı savunmasızlar.

Ukrayna da benzer bir uygulamaya girmişti

Öte yandan 1990’lı yıllarda Ukrayna’da bir Sovyet planına bağlı kalarak Sivastopol kentinde yunusları eğitmişti. Soğuk Savaş döneminde Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyet Rusya yankı bulma özellikleri nedeniyle mayın gibi su altında bulunan nesneleri tespit etmek amacıyla yunuslardan yararlanmıştı. Amerika Birleşik Devletleri kendi deniz aslanları ve yunuslarını eğitmek için 28 milyon doların üzerinde para harcamıştı.

Ukrayna’nın eğittiği yunuslar 2014 yılında Rusların eline geçmişti

Öte yandan Sivastopol’da uygulanan bu eğitimler 2012 yılında tekrar hayata geçirildi ancak Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhak etmesiyle beraber yunuslar Rusların eline geçmiş oldu. Ukrayna yunusları tekrar geri alamayınca Ruslar buradaki planı daha kapsamlı bir hale getirmeye başladılar. Ajansa açıklamalarda bulunan bir kaynak uzmanlarının yunusların su altı sonar tespitini sinyale dönüştüren bir geliştirdiğini ve Ukrayna donanmasının benzeri bir icat için yeterli düzeyde parasının olmadığını dile getirdi.

Yunuslar, Rusların yetiştirdiği tek deniz canlısı olmayabilir

2016 senesinde Rus donanması Sivastopol üssüne yunusları aktarmak için 21 bin dolar değerinde bir ihale süreci başlattı. Sözleşme ile ayrıca 5 adet yunusun da satın alınması sağlandı. Ancak Sivastopol’da bugün bulunan yunusları bahsi geçen bu beş yunus olup olmadığı henüz belli değil. 2018 yılında elde edilen uydu görüntülerine göre Rusya, Suriye İç Savaşı sırasında da Tarsus kentine eğitimli yunuslar götürdü. Bununla birlikte Rus ordusunun eğittiği tek deniz canlısı yunuslar olmayabilir. Norveç’te 2019 yılında görülen beyaz balinanın da Rus ordusu tarafından eğitildiği düşünülüyor. Balıkçılar teknenin yan tarafından bulunan halatları ve kayışları çeken ve ilginç manevralarda bulunan beyaz bir balina gördüklerini ifade etmişti.

Yorumlar (0)