Ruslar eskisi kadar dertli değil

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yaptığı bir araştırmaya göre Ruslar artık daha az içki tüketiyor, böylece daha uzun süre yaşıyor.

DÜNYA 26.11.2019, 17:46 26.11.2019, 18:26
Ruslar eskisi kadar dertli değil

Ülkede son yıllarda alkol fiyatlarına gelen zamlar sebebiyle özellikle votka satışlarında büyük düşüş kaydedilmişti.

DSÖ araştırmasına göre, Rusya’da kişi başına alkol tüketimi 2003 ila 2016 yılları arasında kişi başına yüzde 43 oranında düştü. DSÖ, alkol tüketimindeki düşüşü Rusların yaşam süresinin uzamasında en önemli faktör olarak görüyor.

Tüketimdeki bu ciddi düşüşe rağmen Ruslar, yıllık bazda kişi başı alkol tüketiminde 11 ila 12 litre ile yine dünya klasmanında ilk sıradaki yerini koruyor.

1990’lı yılların başında DSÖ tarafından yayımlanan bir araştırmaya göre erkeklerde ortalama yaşam süresi 57’ye kadar düşmüşken, son yıllarda alkol tüketiminin azalmasıyla ortalama yaşam süresi erkekler için 68 yaşa çıktı. Kadınlar için ise ortalama yaşam süresi 78.

Örgütün yayınladığı rapora göre erkeklerdeki alkol bağımlılığı yüzde 16,5 iken kadınların bu kategorideki oranının yalnızca 3,3 olarak dikkat çekti.

Zamların etkisi mi?

Rusya'da bu yıl başında alkollü ürünlere yüzde 20 oranında zam yapılmıştı. Bu zam özellikle votka satışında büyük düşüş yaşanmasını sağladı. Ancak zamlarla birlikte merdiven altı sahte içki üretimi artarak başka bir sorun meydana çıktı. Rus yetkililer yıl başından beri yaptıkları baskınlarla sahte içki üretenlere karşı önlem almaya çalışıyor.

"İnsanlar belki de çaresizlikten içiyor"

2014 yılında tıp dergisi Lancet tarafından açıklanan verilerde, Rusya Kanser Merkezi'nin Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Kanser Araştırmaları Birimi ile birlikte 10 yıl boyunca 150 binden fazla insan üzerinde yaptığı araştırma sonuçları gözler önüne serilmişti. Rusya Kanser Araştırmaları Merkezi Başkan Yardımcısı David Zaridze, “Dünyada bu kadar yüksek ölüm oranına sahip başka bir ülke yok. Bu ölüm oranı olsa olsa savaş zamanlarında olur. Barış zamanında böylesi bir istatistik olamaz. Ben bunu demografik kriz olarak niteliyorum” ifadelerinde bulunmuştu.

Rusya’daki en gözde alkollü içecek olan votkaya halkın yaklaşımı ise farklı: “Aşırı alkol almak elbette kötü. Lakin ölümlerin esas sebebi olarak görülmesi tamamen anlamsız.” Bazı Rus vatandaşları ise “İnsanlar belki de çaresizlikten içiyor. İşi yoksa ne yapsın. Siz olsanız ne yapardınız? İçerdiniz” ifadelerini kullanmıştı.

Habernediyor.com / Turgut Başer

Yorumlar (0)