"Ruslar 'ABD askeri öldür' diye Taliban'a para verdi"

ABD istihbaratından, Rusya'nın Amerikan askerlerini öldürme karşılığı Taliban'a para teklif ettiği iddiası geldi.

DÜNYA 27.06.2020, 11:21 27.06.2020, 11:32
"Ruslar 'ABD askeri öldür' diye Taliban'a para verdi"

Amerikalı istihbarat yetkilileri, Rusya'nın Taliban militanlarına Afganistan'daki ABD'li askerleri ve koalisyon güçlerini öldürmeleri için gizlice para teklif ettiği bilgisine ulaştıklarını rapor etti.

Amerikalı istihbarat yetkilileri ve istihbarat bulgularına dayandırarak haber hazırlayan New York Times gazetesi, Rus istihbarat biriminin, Taliban bağlantılı militanlara Afganistan'daki Amerikan askerini ve koalisyon askerlerini öldürmeleri için para teklif ettiğini iddia etti. New York Times gazetesi, söz konusu Rus istihbarat biriminin Avrupa'daki suikast girişimleriyle de bağlantısı olduğunu ileri sürdü.

Bilgi nereden geldi?

Rusya'nın ABD askerini öldürmeleri için Taliban militanlarına para teklif ettiği bilgisi ise yakalanan Taliban mensuplarının sorgusu sırasında öğrenildi.

Taliban mensuplarının itirafları, ABD Başkanı Donald Trump ve Ulusal Güvenlik Konseyi ile mart ayında paylaşıldı. Trump yönetimi ise "diplomatik nota verilmesi", "durumun Moskova'ya bildirilmesi" ve "birtakım yaptırımlar uygulanması" alternatifleri üzerinde değerlendirmeler yaptı.

Bazı Amerikalı yetkililer ise Rusya'nın "ABD ile Taliban arasındaki barış görüşmelerini baltalamak" amacıyla böyle bir olaya kalkışmış olabileceğini değerlendirdi.

New York Times'ın haberinde Taliban militanlarına para teklif eden Rus askerî istihbarat biriminin G.R.U. olduğu belirtildi.

G.R.U.'nun, İngiltere'nin Salisbury şehrinde çifte ajan Serrgey Skripal ile kızı Yulia'yı zehirlemekle suçlandığı hatırlatıldı.

Yorumlar (0)