Rus ve İtalyan, hırsızlıkla yargılanacak

ABD Adalet Bakanlığından duyurulan bilgiye göre Rus Korshunov ve İtalyan Bianchi dev ticari sırları çalmakla yargılanacak.

DÜNYA 06.09.2019, 13:39 06.09.2019, 13:51
Rus ve İtalyan, hırsızlıkla yargılanacak

İtalyan Maurizio Paolo Bianchi (59) ve Rus Alexander Yuryevich Korshunov (57) adlı iki vatandaş, ABD Adalet Bakanlığından yapılan duyuruya göre, dünyanın en büyük jet motoru üreticilerinden biri olan General Electric (GE) Havacılık'a dair ticari sırları çalmakla yargılanacak. Yargıçlar, olayın Bianchi'nin çalıştığı şirketten ayrılmasıyla ortaya çıktığını ifade etti.

Korshunov, Rus merkezli askeri ve sivil havacılık için motor üreten United Engine Corporation isimli firmada çalışıyordu. İddialara göre bu firma ayrıca Aviadgatel isimli bir iştirake de sahipti. Verilen bilgiler ışığında Korshunov, daha önce Rus Dışişleri Bakanlığı'nda da görev almıştı.

Bianchi ise GE Havacılık'a bağlı İtalyan bir firmanın eski bir yöneticisiydi. Buradaki görevinden ayrıldıktan sonra Aernnova isimli bir firmada çalışmaya başladı.

Rusya'ya çalışmışlar

İtalyan Aernnova ve Rus Aviadgatel isimli uçak motoru üreticisi ve kabin içi tasarımları yapan iki şirket arasında, iddialara göre bir sözleşme vardı. Bianchi ise Korshunov adına o dönem GE Havacılık'ta çalışmakta olan ya da eskiden çalışmış görevlilerini danışmanlık yapmaları üzere işe almış ve görevlilerden jet motoru aksesuarları ve dişlileri üretmesini talep etmişti. Çalışanların beyanına göre çalışma sonucunda elde edilecek patent ve fikri mülkiyet hakkının Rusya'nın Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olduğu belirtilmişti. 

Danışmanlık süresince, çalışanların teknik rapor oluşturmak için GE Havacılık'a ait ticari sırları kullandıkları iddia ediliyor.

Korshunov kıskıvrak yakalandı

İddiaların odağındaki Rus Korshunov 30 Ağustos günü, İtalya'nın Napoli Havalimanı'nda tutuklandı. Korshunov'un Haziran 2013'te Fransa Le-Bourget'deki Paris Hava Şovu'nda ve 2014'te Milano'da (İtalya) teknik raporları tartışmak ve gözden geçirmek için çalışanlarıyla buluşması ve çalışanlara ödediği miktarlar da iddianamede yer alıyor.

  

10 yılla yargılanıyorlar

ABD'de, ticari sırlar üzerinden komploya veya çalmaya teşebbüs etmek, 10 yıla kadar hapis cezası gerektiren bir suç. Öte yandan 5 milyon doları ya da çalınan bilgilerin değerinin 3 katını geçmemek kaydıyla hapis cezası, para cezasına da çevrilebilir. 

Yorumlar (0)