Rus tankerleri boğazda bekletildi, Batı küplere bindi

Avrupa Birliği tarafından Rus petrolüne uygulanan tavan fiyat yaptırımının ardından yola çıkan Rus petrol tankerleri, İstanbul ve Çanakkale Boğazı'nda yoğunluk oluşturdu. Bir petrol sızıntısı ya da çarpışma ihtimaline karşı sigorta belgesi talep eden Türkiye, gemilerin geçişini durdurdu. Türkiye'nin talebine tepki gösteren Batılı yetkililer, "Bu engellemenin gerekçesi yok." görüşünü savunuyor.

DÜNYA 08.12.2022, 12:58 Hakan Öksüz
Rus tankerleri boğazda bekletildi, Batı küplere bindi

AB'nin, deniz yoluyla nakledilen Rus petrolüne varil başına 60 dolarlık tavan fiyat uygulamasını yürürlüğe koyması nedeniyle Rusya'ya ait tankerler sorun yaşamaya başladı. Rus gemilerinin Türkiye açıklarında yoğunluk oluşturduğu görüldü. Türk makamları, boğazlara yanaşan gemilerin sigortalı olup olmadığını anlamak için belge istiyor. Bu nedenle bazı tankerler, İstanbul ve Çanakkale Boğazı açıklarında bekletiliyor.

"En az 22 petrol tankeri, boğazlarda bekletiliyor"

Türk yetkililerin belge talep etmesi nedeniyle boğazlarda yaşanan gemi yoğunluğu, Batı basınında gündem oldu. Sigorta ile ilgili endişeler yaşayan Türkiye'nin belge talep etmesi nedeniyle 22'den fazla ham petrol tankerinin durdurulduğu kaydedildi. 

Batılı ülkelerdeki yetkililerin, petrol sevkiyatında yaşanan aksamadan dolayı Türkiye'yi suçladığı ifade edildi. Gazeteler, Türkiye'nin geçişi engellemek için geçerli bir sebebi bulunmamasına rağmen gemileri durdurduğunu düşünen Batılı yetkililerin kızgın olduğunu yazdı.

Financial Times: "Türk tarafı, petrol sızıntısıyla karşılaşmak istemiyor"

AB tarafından uygulanan tavan fiyat uygulamasından dolayı sigortasız gemilerin sorun teşkil ettiğini yazan Financial Times, haberinde, "Boğazlardan geçmek isteyen gemilerden sigorta belgesi isteniyor. Denizlerinde muhtemel bir petrol sızıntısı ya da kaza istemeyen Türk yetkililer, gemilerden sigorta belgelerini göstermelerini talep ediyor." ifadelerine yer verdi.

ABD ve İngiltere'den açıklama: "Geçişlerin durdurulması için gerekçe yok"

Türkiye'nin talep ettiği sigorta belgelerine ilişkin sessizliğini bozan ABD Hazinesi, "Türk tarafı ile iletişim halindeyiz. Petrol sevkiyatının gerçekleşmesi ile birlikte enerji piyasalarında ortak çıkarların korunacağını Türkiye'ye ilettik." açıklamasında bulundu. Benzer şekilde Türkiye ile yakın temas halinde olduklarını vurgulayan İngiltere Hazinesi ise, "Gemi geçişlerinin durdurulması için bir gerekçe yok." ifadesini kullandı.

Yorumlar (0)