Rus sözcüden Türkiye'ye 'Kırım' tepkisi: 'Türkiye'nin etnik sorunlarıyla ilgileniriz'

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Türkiye’nin, Kırım Tatarları ile hakkındaki açıklamalarını eleştirirken ‘Bu tür söylemler devam etmesi hâlinde Türkiye’deki benzer problemlerle ilgilenmek durumunda kalabiliriz’ açıklaması yaptı.

DÜNYA 22.05.2021, 12:26 23.05.2021, 11:54
Rus sözcüden Türkiye'ye 'Kırım' tepkisi: 'Türkiye'nin etnik sorunlarıyla ilgileniriz'

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, düzenlediği basın toplantısında Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nın Kırım Tatar sürgününün 77. yıl dönümü için yaptığı açıklama hakkında konuştu.

“Kırım endişesi, konjonktürel nitelikte”

Yaptığı açıklamada, Türk hükümetinin Kırım'daki azınlıklara ilişkin endişelerinin konjonktürel bir nitelik taşıdığını belirten Zaharova, Türkiye’nin, uluslararası kuruluşlar Ukrayna’ya ilişkin şikayetlerini de görmezden geldiğini ifade ederek şunları aktardı:

 "2014’e kadar Kırım Tatarlarının kültürel ve etknik haklarının uygulanmasına yönelik uluslararası kuruluşların Ukrayna'ya yönelttiği birçok şikayeti görmezden gelmeyi sürdüren Türk hükümetinin, şu an Kırım Tatarlarının durumu için endişe duyduğunu belirtmesi bunun konjonktürel bir nitelik taşıdığını gösteriyor. Sosyolojik araştırmalara göre de 2020'de Kırımlıların yüzde 96'sı farklı mezhepler ve etnik gruplar arasındaki ilişkilerin 'iyi niyetli' olduğuna dikkat çekmişti."

"Türkiye’de dini ve etnik sorunlar var”

Türk hükümetinin etnik azınlıkların savunucu görevine bürünmesinin 'çok şüpheli' olduğunu vurgulayan Zaharova, "Türkiye'de dilsel, dini ve etnik nitelikli çözülmemiş birçok sorun var. Ankara hükümeti ile etkileşim kurabileceğimiz ve ortak çalışmalar yürütebileceğimiz çok sayıda sorun, alan ve konu mevcut. Bu tarz etkileşimlerde deneyim sahibiyiz, bunu kullanalım ve bu tarz şeylerle uğraşmayalım." çağrısı yaptı.

“Türkiye’nin sorunlarıyla ilgilenebiliriz”

Ankara'nın Kırım’a ilişkin bu tarz söylemleri sürdürmesi durumunda Rusya'nın, Türkiye’nin benzer problemlerine dikkat çekmek ve onlarla ilgilenmek durumunda kalacağını ifade eden Zaharova, "Fakat bunu biz yapmak istemiyoruz, bu yüzden Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın bizim çağrımızı duyacağını umuyorum. Türk politikasının, etnik faktörü, etnik grupların çıkarlarına darbe vuran jeopolitik bir oyun aracı olarak kullanmayı bırakma zamanı çoktan geldi." açıklamasını yaptı.

Türkiye’den Kırım açıklaması

Kırım Tatarları hakkında Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, daha önce yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:

"1944’ün 18 Mayıs gecesi, 250 bin Kırım Tatar Türkü soydaşımız insanlık dışı şartlarda sürgün edilerek topraklarından koparılmışlardır. Kırım Tatar Türklerinin büyük bir kısmı bu elim hadisede yaşamını yitirirken, sağ kalanlar ise vatan hasretiyle yaşamak zorunda bırakılmışlardır. Sürgünden 77 yıl sonra Türkiye, Kırım’ın yasadışı ilhakı sebebiyle ortaya çıkan zorluklarla mücadele eden Kırım Tatarlarının mağduriyetlerinin giderilmesi, kültürlerinin ve kimliklerinin korunması, refahlarının sağlanması için soydaşlarının yanında yer almayı sürdürecektir."

Yorumlar (0)