Rus savaşının günlük maliyeti, Putin’in rezervlerini boşaltmaya başladı

Bağımsız Ukrayna topraklarına karşı başlatılan Rus işgalinin günlük maliyeti hesaplandı. 24 Şubat gecesi onaylanan ve o günün sabahı itibarıyla Donbas’a giren Rus ordusunun 5 günde 7 milyar dolarlık fatura çıkarttığı öğrenildi. Bu maliyetin, savaşın şiddetine göre hızla artacağı öngörülürken Putin’in müzakere masasında orta yolu bulmaması durumunda Rusya Merkez Bankası’nın rezervleri boşaltmaya başlayacağı varsayılıyor.

DÜNYA 03.03.2022, 17:47 03.03.2022, 17:51
Rus savaşının günlük maliyeti, Putin’in rezervlerini boşaltmaya başladı

Rusya, 24 Şubat sabahında başlattığı Ukrayna işgalinde bir haftayı geride bırakmış durumda. Bugün savaşın 8’inci günü icra edilirken Ukrayna halkı tüm benliğiyle direnmeye devam ediyor. Halk direndikçe daha fazla asker ve araç yollayarak Kiev hükümetini düşürmek isteyen Rus yönetimi her ne kadar kameralar önünde başı dik şekilde yürüse de bunun çok uzun sürmeyeceği biliniyor.

5 günde 7 milyar dolarlık fatura çıktı

Putin’in ordusu Kiev’e doğru ilerlemek isterken bir haftayı geride bıraktı. Rezervleri 630 milyar doları bulan Rusya’nın bu savaşa ödeyeceği para hakkında analizde bulunan çevrim içi bir danışmanlık şirketi ise savaşın ekonomik boyutunu gözler önüne serdi. Şirketten yayınlanan habere göre Rusya-Ukrayna savaşının ilk 5 gün için maliyet 7 milyar dolar oldu. Personel, askeri teçhizat kaybı; gıda, akaryakıt ve savaş teknolojisi giderlerinin bu denli pahalı şekilde faturalandırılması ise Rusya’nın ekonomik kaybının yakın zamanda artacağına işaret etti. 



Gelecek 40 sene için 2,7 milyar dolar eksiye düştü

4,2 milyar dolar teçhizat kaybı olduğu belirtilen araştırmada, can kayıplarının da ülkeyi, gelecek 40 sene için eksi maliyete düşürdüğü kaydedildi. Şimdiye kadar ölen binlerce Rus askerinin Rusya’ya maliyeti, gelecek 40 sene için yıllık GSYİH’de 2,7 milyar dolar kayıp olarak aktarıldı. Mühimmat, roket, personel, yakıt ve diğer masrafları hesaplandığında savaşın daha uzun sürmesi durumunda günlük maliyetin 20 milyar dolara kadar çıkacağı ifade edildi. 

Bir diğer yanda rublenin değer kaybı devam ediyor

Rus Merkez Bankası’na günlük olarak işleyen savaş ücreti dışında Avrupa ve Amerika’dan da art arda ekonomik yaptırımlar gerçekleştiriliyor. Yaptırımlar sebebiyle hızla kan kaybeden Rusya’da ruble de su gibi akıp gidiyor. Bu durumda Rus şirketlerin piyasa değerinin sıfıra doğru hızla yaklaştığı ve devlet tahvillerinin de ticarete getirilen kısıtlamalar sebebiyle ülkedeki makro istikrara büyük oranda zarar verdiği ve bu istikrarın daha fazla sürdürülemeyeceği öngörülüyor. 

Rusya’nın ekonomisi enerjiye bağımlı

Rusya’nın büyük oranda enerjiye bağlı olan ekonomisi, Ukrayna’da yıkılan binalar kadar fazla darbe almış durumda. Ayrıca yüksek teknoloji barındıran ürünlerin ithalatının yasaklanmış olması da orta ve uzun vadede zincirlerin halkaları arasındaki bağları kopartacak. Tüm bunların gölgesinde Rus oligarklar lüks yaşamlarına devam ederken sıradan vatandaşlar da düşük satın alma gücü ve yüksek enflasyon sebebiyle hızla fakirleşecek.

Yorumlar (0)