"Rus petrolüne tavan fiyat" kararına Yellen yorumu: Darbe indireceğiz!

G7 ülkelerinin maliye bakanlarının yaptığı toplantıda alınan "Rus petrolüne tavan fiyat uygulanması kararı" ile ilgili konuşan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, "Bu planla birlikte Rusya'nın ekonomisine darbe indirmiş olacağız. Ukrayna'daki savaşı sürdürmek için ihtiyaç duydukları finansmana ulaşamayacaklar." dedi. İşte detaylar...

DÜNYA 02.09.2022, 19:26 02.09.2022, 19:36 Hakan Öksüz
"Rus petrolüne tavan fiyat" kararına Yellen yorumu: Darbe indireceğiz!

Dünyanın en güçlü ekonomisine sahip 7 ülkeden oluşan G7, enerji fiyatlarının aşağı çekilmesi için Rus petrolüne uygulanacak tavan fiyatı ile ilgili plana onay verdi. G7'nin kararı hakkında konuşan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, "Enerji fiyatları küresel çapta oldukça yüksek. Fiyatların aşağı çekilmesi yönünde G7 tarafından kritik bir adım atıldı. Bu kararın alınması, Ukrayna'yı işgal etmek isteyen Rusya için ise kötü haber. Rusya lideri Putin, savaşı finanse etmek için ihtiyaç duyduğu kaynaklardan yoksun bırakılmış oldu." dedi.

"Ukrayna'daki savaşı finanse edemeyecekler"

Rusya'nın başlıca finansal kaynaklarından birinin petrol olduğunu hatırlatan Yellen, "G7'nin bu kararı, Rusya'nın savaşı finanse etmesini zorlaştırmış olacak. Rusya, petrolünü daha düşük fiyatlardan dünyaya satma zorunda kalacak. Enerji fiyatlarında son haftalarda kısmi bir düşüş var. Buna rağmen fiyatlar halen daha oldukça yüksek. Bu durum, küresel piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor." ifadelerini kullandı.

"Rusya'nın ekonomik sistemine darbe indireceğiz"

Enflasyonla savaşmak ve küresel çapta meydana gelen fiyat artışlarını dengelemek için tavan fiyat uygulamasına ihtiyaç duyduklarını kaydeden Janet Yellen, "Bu uygulama, Rusya'nın ekonomik sistemine sağlam bir darbe indirecek. Ukrayna'da yaşanan anlamsız savaşın finansmanı kesilmiş olacak. Rus ekonomisinin kötüye gitmesi, ülke için Rusya lideri Putin'e yönelik tepkilerin artmasına neden olabilir. Halktaki genel moral bozukluğu, savaşma motivasyonunu düşürecektir." değerlendirmesini yaptı. 

Tavan fiyat daha sonra belirlenecek

G7 ülkelerinin maliye bakanları, bugün Almanya'da bir araya geldi. Yapılan toplantıda Rus petrolüne uygulanacak tavan fiyat planı görüşüldü. Plana onay verildiğine ilişkin haberler, küresel piyasaları etkiledi. Yapılacak teknik görüşmelerden sonra tavan fiyatın ne kadar olacağının belirleneceği kaydedildi. Enerji piyasasında son aylarda yaşanan volatiliteye dikkat çeken G7 ülkelerinin maliye bakanları, petrol üretiminin artırılması için çağrıda bulundu.

Yorumlar (0)