Rus parlamentosu, ilhak kararını onayladı! İşte detaylar

Zaporijya, Herson, Luhansk ve Donetsk bölgelerinin Rusya Federasyonu'na bağlanması ile ilgili kararname, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma tarafından oy birliği ile onaylandı. İşte kararnamede yer alan detaylar...

DÜNYA 04.10.2022, 14:19 Hakan Öksüz
Rus parlamentosu, ilhak kararını onayladı! İşte detaylar

Şubat ayında başlayan Ukrayna'da başlayan savaş, Rusya'nın 4 bölgeyi ilhak etmesiyle birlikte yeni bir boyut kazandı. Zaporijya, Herson, Luhansk ve Donetsk bölgelerini topraklarına katmak için referandumlar düzenleyen Rusya, küresel kamuoyundan tepki çekti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, referandumlardan çıkan sonuçlara göre bu bölgeleri ilhak ettiğini duyurdu. Bunun üzerine söz konusu bölgelere saldırı başlatan Ukrayna, Lyman kentini ele geçirdi.

İlhak, oy birliği ile kabul edildi

Rusya parlamentosunun alt kanadı olan Duma, Ukrayna'daki 4 bölgenin ilhak edilmesine ilişkin oylama yaptı. Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından imzalanan kararname, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov aracılığıyla Duma'ya sunuldu. Kararnameyi oy birliği ile kabul eden Duma, söz konusu bölgelerin Rusya topraklarına katılımını resmileştirmiş oldu. Rus milletvekillerinin "göstermelik" oylaması, uluslararası kamuoyunda yankı uyandırdı.

Toprakların Rusya'ya geçişi, 1 Ocak 2026'ya kadar tamamlanacak

Duma'dan gelen onayla birlikte bu bölgelerin Rusya'ya geçişinin, 1 Ocak 2026'ya kadar tamamlanacağı kaydedildi. Onaylanan taslak doğrultusunda bu bölgelerde yaşayan vatandaşların sağlık, eğitim, çalışma, emeklilik ve her türlü sosyal hakkının Rusya tarafından sağlanacağı kaydedildi. Zaporijya, Herson, Luhansk ve Donetsk'te bulunan mülklerin Rusya'ya geçmesiyle ilgili çalışmaların, 1 Ocak 2028 tarihinde tamamlanacağı belirtildi.

Başvuru yaparak yemin edenlere vatandaşlık verilecek

Ukrayna'dan alınan bu bölgelerde yaşayan kişilere Rusya Federasyonu vatandaşlığı verilecek. Bölgede ikâmet eden kişilerin Rusya vatandaşı olması için başvuru yaparak yemin etmeleri yeterli olacak. Rusya topraklarına katılan bu bölgelerin sınırları baştan çizilecek. Söz konusu bölgelerde 1 Haziran 2023'e kadar federal yürütme organlarının kurulacağı ifade edildi. Rusya'daki yargı sisteminin bu bölgelerde işlerlik kazanabilmesi için savcılık birimleri ve belediyelerin oluşturulacağı kaydedildi. 

Ukrayna grivnası, 31 Aralık'a kadar tedavülde kalacak

İlhak edilen bölgelerde para birimi olarak Rus rublesinin kullanılacağı belirtildi. Burada yaşayan kişilerin zor duruma düşmemesi için Ukrayna grivnasının 31 Aralık 2022'ye kadar tedavülde kalacağı ifade edildi. Öte yandan bölgedeki finansal kuruluşların faaliyetlerinin kapsamı, Rusya Merkez Bankası tarafından belirlenecek. 

Zaporijya'daki nükleer santralin yanı sıra ilhak edilen bütün toprakların korunmasından Rusya Federasyonu sorumlu olacak. Bölgedeki askeri oluşumlar, Rus ordusuna dâhil edilecek. 

Yorumlar (0)