Rus ordusu, ayrıldığı topraklarda ceset topluluğu bıraktı

Kiev yakınlarında bulunan Buça, Gostomel ve Irpin’den çekilen Rus ordusunun ardında bıraktığı 410 sivil ceset, Ukrayna halkının yüreğini dağladı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, 410 sivilin nasıl öldüğünün araştırılması için bağımsız bir grup oluşturulması ve soruşturma başlatılması yönünde çağrıda bulundu. Öte yandan Ukrayna Lideri Zelenskiy, yabancı devlet yetkililerinin bu şehirlere gelmesini ve cesetleri kendi gözleriyle görmesini istedi. Polisler ile Ukrayna devlet görevlilerinin çektiği ceset fotoğrafları internete servis edildi. 

DÜNYA 04.04.2022, 10:24
Rus ordusu, ayrıldığı topraklarda ceset topluluğu bıraktı

Rus ordusu, yaklaşık 40 gün boyunca işgal altında tuttuğu, Kiev yakınlarındaki Gostomel, Irpin ve Buça şehirlerinden tahliye edildi. Rus askerlerinin tamamen ayrılmasıyla birlikte hasar tespit çalışmaları için şehirlere giren polisler ve hükümet yetkilileri, hayatlarının şokunu yaşadı. 410 sivilin cesediyle karşılaşan görevliler, o anları dünyaya duyurmak için tek tek fotoğraflama yaptı. Arama ve temizlik çalışmalarında sokaklarda, parklarda ve kilisenin bahçesinde yüzlerce ceset bulundu. Bazı insanların elleri arkadan bağlanmış şekilde infaz edildiği bildirildi. 



Vahşet, gün ağarınca ortaya çıktı

Kanalizasyon kuyusuna atılan ya da toplu mezarlara gömülen cesetlerin olduğu kaydeden görevlilerden Ukrayna Başsavcısı Iryna Venediktova, Kiev’in artık bir turizm kenti değil suç mahalli olduğunu dile getirdi. Savaşın ilk gününden bu yana Ukrayna halkına karşı soykırım suçu işlendiğini kaydeden Venediktova, savcılık ve istihbarat makamlarının bu konuda birlikte çalıştığını dile getirdi. Rusya’nın işlediği savaş suçlarının delillerinin ülke genelinde görüldüğünü adliyelerin tıp bürolarında görevli uzmanların, savcıların ve görgü tanıklarının bölgeye gelerek hem rapor yazdıklarını hem de DNA örnekleri topladıklarını ifade eden Başsavcı, “Bize Cehennemi yaşatanları cezalandırabilmek için şu anda her ayrıntıyı belgelendiriyoruz. Bunların hepsini uluslararası mahkemelerde adaletin önüne sunacağız.” sözlerinin altını çizdi.



“Bağımsız soruşturma başlatılmalıdır”

Görüntülerin dünya basınına yayılmasının ardından BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu ölümlerin araştırılması amacıyla bağımsız bir soruştur grubunun kurulması ve araştırmaların yapılması gerektiğini dile getirdi. Guterres, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Buça şehrindeki sivil cesetlerin görüntüleri beni şoka uğrattı.”



Bu cesetler 3 gün önce dünyaya duyuruldu

Buça, Gostomel ve Irpin şehirleri 1 Nisan 2022 günü Rus ordusundan tamamen temizlendi. O gün şehirlere giren yetkililer ve Başsavcı Venediktova, yüzlerce sivil cesedin bulunduğunu dile getirmişti. Ancak dünyaya sunulan bir kanıt olmaması sebebiyle kimse bu konu hakkında konuşmamıştı.
















 

Yorumlar (1)
Sedat dursun 2 yıl önce
Ukrayna ve Rus savaşını başlatan türkiyrdir amaç kırım Cumhuriyeti kurulmasın Türkiye güçlenmesin bölünsün parçalansın tüm Türk cumhuriyetleri ve türklük yok olsun bunu yapan Türk vatandaşı Türk Türk düşmanları