Rus oligarka yardım etti: Eski üst düzey FBI ajanı tutuklandı

ABD, Rusya’ya yaptırımlarına devam ediyor. Bu noktada eski bir Federal Soruşturma Bürosu personelinin, bir Rus oligarka yardım ettiği bu nedenle tutuklandığı ifade edildi.

DÜNYA 24.01.2023, 13:54
Rus oligarka yardım etti: Eski üst düzey FBI ajanı tutuklandı

ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, eski bir Federal Soruşturma Bürosu personelinin, bir Rus oligarka uygulanan ABD yaptırımlara maruz kalmaması için yardım ettiği gerekçesi ile tutuklandığı ifade edildi.

Kara para aklama ve yalan beyan suçlarıyla yargılanacaklar

Soruşturma çerçevesinde Rus oligark Oleg Deripaska'ya destek vermekle suçlaması bulunan eski FBI yetkilisi Charles McGonigal'in dışında eski Sovyet yönetiminden bu zamana kadar çalışma sağlayan eski Rus diplomat Sergey Shestakov da gözaltına alındı.

New York Güney Bölgesi'nde mahkeme, ABD müeyyidelerini delmek ve delmeye teşebbüs etmek, kara para aklama teşebbüs etmekten hazırlanan iddianameyi dün açıkladı.

Shestakov ayrıca, Kasım 2021 tarihinde FBI ajanlarının kendisiyle sağladığı görüşmede, soruşturma yetkililerine, kendisi ve McGonial'ın Rus oligark Deripaska'nın ajanı olarak çalışan bir şahısla iltisaklı olduğu hususunda yalan beyanda bulunmaktan da suçlanıyor.

McGonial ve Shestakov'un, Rusya'nın Kırım'ı ilhakı sırasında etmiş olduğu yardımlar sebebiyle 2018'de ABD'nin müeyyide uyguladığı Deripaska'ya yardım etmekle suçlandığı açıklandı.

85 yıl cezası alacaklar

Adalet Bakanlığının bilgilendirmesine göre her iki zanlı adına "gizli ödemeler" üzerinden Deripaska'ya destek amacıyla, rakibi olan farklı Rus oligarkı sorguya almakla itham edildi. Söz konusu ödemelerin paravan firmalar üzerinden gerçekleştirildiği ve çevrim içi görüşmelerde Deripaska isminin doğrudan bulundurulmasından kaçınıldığı aktarıldı.

McGonial ve Shestakov'un önümüzdeki haftalarda hakim karşısına geleceği aktarıldı. Suçlu oldukları takdirde McGonial 80 sene, Shestakov ise 85 sene hapis cezası ile cezaevine kalacak.

Yorumlar (0)