Rus heyeti başkanından Ukrayna yorumu: "Yıllar sonra ilk kez..."

Ukrayna ile Rusya heyetleri arasında İstanbul'da yapılan müzakereler, dünya kamuoyunun gündemine oturdu. Müzakerelerde Rus heyetinin başkanı olan Vladimir Medinskiy, "Ukrayna, bazı şartlara uyma niyetinde olduğunu yıllar sonra ilk defa gösterdi." dedi.

DÜNYA 30.03.2022, 18:48 30.03.2022, 20:39 Hakan Öksüz
Rus heyeti başkanından Ukrayna yorumu: "Yıllar sonra ilk kez..."

Ukrayna ile Rusya arasında 24 Şubat'ta başlayan savaş, dünya gündeminin zirvesinde yer almaya devam ediyor. Her iki ülkeden gelen heyetler, İstanbul'da müzakere masasına oturdu. Türkiye'nin arabuluculuk yaptığı görüşmeler, dünya kamuoyu tarafından ilgiyle takip edildi.

"Nükleer silahlardan da vazgeçecekler"

Müzakerelerde Rus heyetinin başkanlığını Vladimir Medinskiy yürüttü. Putin'in müşaviri olan Medinskiy, İstanbul'da yapılan görüşmelere ilişkin görüşlerini paylaştı. Görüşmenin kendileri açısından olumlu geçtiğini kaydeden Medinskiy, "Aslında yıllar sonra karşı taraftan ilk defa 'anlaşabiliriz' sinyali aldık. Bize sundukları anlaşmaya göre gelecekte NATO'ya girmeyeceklerini ve tarafsız kalacaklarını beyan ettiler. Nükleer silahlardan da vazgeçeceklerini ilettiler." diye konuştu.

"Ukrayna'nın, NATO üssü olma riski ortadan kalkacak"

Gelecekte iki ülke arasında bağlayıcı olacak anlaşmanın ilk taslağının, Ukrayna tarafından yazılı olarak sunulduğunu belirten Vladimir Medinskiy, "Gelecekte bizimle normal ilişkilere sahip olan ülkeler arasında yer almak istiyorlar." dedi. 

Ukrayna'da herhangi bir yabancı askeri birliğin konuşlandırılmayacağını kaydeden Medinskiy, "Ukrayna bunun sözünü verdi. İyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi için istekli olduklarını gösterdiler. Bizim Kırım ve Donbas'a dair tutumumuzda değişiklik yok. Şayet taahhüt edilen tüm şartları yerine getirilirse, Ukrayna'nın bir NATO üssü olma riski de ortadan kalkacak." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)