"Rus gazına tavan fiyat" planına Belçika'dan tepki: Yetersiz!

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Avrupa'daki enerji fiyatlarının düşürülmesi için AB Komisyonu tarafından ortaya atılan "Rus gazına tavan fiyat" planıyla ilgili konuştu. Söz konusu uygulamanın yetersiz olduğunu belirten De Croo, "Bu plan fiyatları düşürmeyecek." dedi.

DÜNYA 08.09.2022, 15:10 08.09.2022, 17:59 Hakan Öksüz
"Rus gazına tavan fiyat" planına Belçika'dan tepki: Yetersiz!

Rus enerji şirketi Gazprom, cuma günü yaptığı açıklamayla Avrupa'ya doğal gaz akışının durdurulduğunu bildirdi. Onarım çalışması nedeniyle Kuzey Akım 1 Boru Hattı üzerinden doğal gaz verilemeyeceğini duyuran Gazprom, gaz akışının ne zaman başlayacağına ilişkin bilgi vermedi. 

Rusya'nın olası kararına karşı daha önceden önlem alan Avrupa Birliği (AB), mart ayına kadar yüzde 15'lik doğal gaz tasarrufunun uygulanmasına karar verdi. Öte yandan Rus gazına yönelik tavan fiyat uygulamasına geçmek için hazırladığı planını duyuran AB, bu sayede kıta genelindeki enerji fiyatlarının düşürüleceğini öne sürdü. 

De Croo: Gaz fiyatlarına sınır konulmalı!

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Rus gazına yönelik tavan fiyat uygulaması hakkında "yetersiz" yorumunda bulundu. Ukrayna'daki savaş nedeniyle yaşanan enerji krizinin bu şekilde çözülmesinin mümkün olmadığını kaydeden De Croo, Belçika basınına konuştu. AB Komisyonu tarafından ortaya atılan planın yetersiz kalacağını kaydeden De Croo, "Fiyatların düşürülmesi isteniyorsa doğru yol bu değil. Gaz fiyatlarına sınır konulmalı. AB Komisyonuna bu fikrimizi bildirdik." ifadelerini kullandı.

AB ülkelerinin enerji bakanları, yarın toplanıyor

AB Komisyonu, enerji fiyatlarının makul seviyelere çekilebilmesi için yapılan çalışmaya ilişkin ayrıntıları açıkladı. Rus gazına tavan fiyatın uygulanacağını bildiren Komisyon, enerji şirketlerinden zorunlu katkı payının alınacağını kaydetti. Plana göre günün en yoğun saatlerindeki elektrik tüketimi azaltılacak, petrol ve gaz şirketlerine likit akışı sağlanacak. AB ülkelerinin enerji bakanları, konuyla ilgili son kararları almak için yarın Brüksel'de bir araya gelecek.ilişini kazanan adaylara e-posta yoluyla bildirim verilmemektedir.

Yorumlar (0)