Rus gazı kesildi, ortalık karıştı: Almanya'dan istifa gelebilir

İlk olarak İngiltere sonrasında da İtalya, istifalarla gündeme oturdu. Rusya’nın gaz kesintisi yapması ile baş gösteren kriz bu defa da Almanya’yı vurdu. Başbakan Olaf Scholz'un da yakın zamanda istifa vereceği düşünülüyor. Sebebinin ise uygulamaya çalıştığı politika olduğu düşünülüyor.

DÜNYA 16.07.2022, 10:17 18.07.2022, 09:10
Rus gazı kesildi, ortalık karıştı: Almanya'dan istifa gelebilir

Rusya savaş sebebi ve küresel krizlerin etkisi ile gaz ihracatını kesti. Rus gazını kullanan Almanya ise bu durum sonrasında krizin eşiğine kadar geldi. Meydana gelen küresel gaz kıtlığı, arzın fazla olması sebebiyle fiyatların yükselmesine sebep oluyor.

Geçtiğimiz seneye göre yüzde 10 düşüş yaşanacak

Deutsche Bank'ta yapılan analizler sonrasında, ilerleyen aylarda Almanya'da gaz ihtiyacının, hizmet sanayi ve hane halkı alanlarında yapılan tasarrufların etkisiyle bir sene önceki düzeyine göre yüzde 10 düşeceği bekleniyor.

Uygulanan politikalar Başbakan’ı yerinden edebilir

Avrupa’ya ihraç edilen gaza sınır koyan Rusya, Kuzey Akım 1 boru hattını yapılacak bakım sonrasında da kapalı tutacağına yönelik artan kaygılar ise devam ediyor.

Arz krizi, elektrik kesintilerini ve kış mevsiminde oluşacak kıtlık durumlarını baskılarken, Almanya dahil olmak üzere ülkeleri durgunluğa sokabilir. Alman basınına göre, mevcutta uygulanan politikalar Başbakan Olaf Scholz'un istifasına sebep olabilir. Yayınlanan haberlere göre Scholz’un hem Rusya’yı hem de NATO müttefiklerini memnun etmeye uğraştığı ancak bunu gerçekleştirmediği belirtiliyor. Bu durumda da mevcutta bulunan iktidarın istifa etmek mecburiyetinde kalabileceği ifade ediliyor.

Diğer ülkelerde neler olmuştu?

Bütün ülkede vatandaşların hanelerinden dahi belirli bir sayının üstünde kişiyle yan yana gelmesinin yasak olduğu zamanda Johnson'ın Başbakanlık ofisinde gerçekleştirilen partilere katılım sağladığı iddialarının sonrasında Boris Johnson'a, halktan, milletvekillerinden ve parti üyelerinden istifa çağrıları gitmeye başlamış fakat Johnson yalnızca özür dilemişti.

Mayıs ayında gerçekleştirilen yerel seçimlerde meydana gelen belediye meclisi ve belediye kayıpları da Boris Johnson’ın üstünde bulunan istifa baskısını çoğaltmıştı.

İngiliz milletvekiline taciz suçlamaları

İngiliz Muhafazakar Parti Milletvekili Chris Pincher'da istifa ile adı geçenler arasında yerini aldı. İngiliz milletvekili için istifa çağrısı ise taciz suçlamalarıydı.

Haziran ayının sonlarında doğru yayılan iddiaların sonrasında ise Pincher istifa etmişti.

Sonbaharda istifa edecek

Başbakanlıkta Covid-19 kısıtlarını görmezden gelen partililer ve kabinesinde meydana gelen istifalar sonrasında üzerinde daha fazla istifa baskısı meydana gelen İngiltere Başbakanı Boris Johnson, geride bıraktığımız haftalarda Muhafazakar Parti önderliğinden, sonbaharda ise parti liderlik seçiminin hemen ardından başbakanlıktan da çekileceğini duyurdu.

İtalya yönetiminden de istifa geldi

Bir istifa durumu da İtalya'da gerçekleşti. Mario Draghi’nin liderliğinde oluşturulan geniş katılımlı koalisyon yönetimi, koronavirüs salgınının sebep olduğu ekonomik ve sağlık kriz şartlarında ulusal birlik hükümeti şeklinde 13 Şubat 2021 tarihinde vazife başına geçmişti.

10 siyasi parti Draghi yönetimine İtalyan parlamentosunda destek veriyordu.

Draghi'yi istifaya götüren istifasına oylamada ise yönetimin Ukrayna'daki savaş sebebiyle işletmelerin ve ailelerin yükselen enerji fiyatlarıyla mücadelesine yardım adına oluşturulan ve takriben 23 milyar euro değerinde olan ekonomik destek projesi, koalisyon partileri tarafından M5S bulunmadan onaylanmıştı.

İstifası kabul edilmedi

Fakat M5S'nin yardım etmediği bir hükümete önderlik etmeyeceğini söyleyen Draghi, bugün Senato'da açıklanan kararın sonrasında bakanlar kurulunda giderek istifa edeceğini ifade etti. İstifasını sunmak üzere ise Cumhurbaşkanı Mattarella'ya gitti. Ancak İtalya Cumhurbaşkanı, “Başbakanın istifası onaylanmamıştır. Görevine devam etmesi için parlamentoya gitmelidir” yanıtını aldı.

Yorumlar (0)