Rus doğal gaz hattında peş peşe patlama

SNSN (İsveç Ulusal Sismik Ağı), Baltık Denizi'nin altındaki Rusya doğal gaz boru hatlarında meydana gelen sızıntıların yakınında iki patlama olduğunu açıkladı.

DÜNYA 28.09.2022, 01:00 29.09.2022, 08:57
Rus doğal gaz hattında peş peşe patlama

SNSN görevlilerinden Björn Lund, pazartesi günü doğal gaz ağının yer aldığı bölgede 2,3 şiddetinde hissedilebilir bir depreme benzer sarsıntı tespit ettiklerini kaydetti.

Lund, "Patlamalardan ilki Danimarka'ya bağlı Bornholm adasının güneydoğusunda meydana geldi. İkinci ve çok daha güçlü olan patlama ise adanın kuzeydoğusundaydı. Sarsıntıların sebebi ise hiç kuşku yok ki bölgede yaşanan iki büyük patlamadan kaynaklanıyor." dedi.

Genel itibarıyla su altında yaşanan patlamalar hakkında bilgi edinebildiklerini söyleyen Lund, "Bahse konu patlamada hiçbir bilgi alamadık. Patlamanın ne şekilde oluşmuş olabileceği hususunda spekülasyon yapmak istemiyorum." yorumunda bulundu.

Tahkikat başlatıldı

SEPO (İsveç İstihbarat Teşkilatı), sızıntılara ilişkin bir tahkikat başlatıldığını duyurdu.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Rusya Federasyonu'ndan Avrupa'ya doğru giden bir boru hattında üç ayrı sızıntı tespit edilmesinde sabotaj olasılığını 'göz ardı edemeyeceğini' belirtmişti.

Kuzey Akım 2 projesinin yürütücüsü olan Nord Stream 2 adlı firma da sızıntı meydana geldiğini doğrulamıştı.

Rusya ve ABD'den açıklama

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise hatlardaki hasarların sabotaj sebebiyle oluşmuş olabileceğini kaydetmiş, "Her şey ihtimal dahilinde. Bu, acil olarak araştırılması gereken bir durum. Gelişmelerden dolayı endişeliyiz." demişti.

Bu arada ABD yönetimi, söz konusu sızıntıların sebebinin sabotaj olduğu yönündeki haberlerin doğrulanmadığını fakat bu olasılığın araştırıldığını duyurdu. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre ise Avrupalı tarafların hususu soruşturduğunu ve ABD olarak bu hususta her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti. 

Yorumlar (0)