Rus ajan, müttefik Sırbistan'da iş üstü yakalandı!

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç, Rusya'nın ülkede ajanlarının bulunduğunu doğruladı ancak bu durumum iki ülkenin arasını bozmayacağını söyledi.

DÜNYA 22.11.2019, 10:12
Rus ajan, müttefik Sırbistan'da iş üstü yakalandı!

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, Perşembe günü Sırp basınında dolaşan ve Sırbistan'da görev yapan bir Rus ajanının eski bir Sırp yetkiliye rüşvet verdiğini gösteren videonun içeriğinin doğru olduğunu söyledi.

Ulusal Güvenlik Konseyi acil toplandı

Cumhurbaşkanı Vuçiç, 18 Kasım'da internete yüklenen video hakkında acil şekilde toplanan Sırbistan Ulusal Güvenlik Konseyi'nin toplantısından sonra videodaki görüntülerin doğrulandığını belirtti. Vuçiç, emekli bir Sırp yetkilinin, Rusya'nın Belgrad büyükelçiliğinde asistan askeri ataşe olarak çalışan Yarbay Georgy Kleban'dan rüşvet aldığını söyledi.

Aralık 2018'de yaşanan videoda adının Z.K. olarak açıklandığı emekli Sırp yetkili, Kleban'ın kendisine verdiği çantayla birlikte arabasına oturuyor, çantanın içinden bir zarf çıkarıyor ve zarftaki paraları sayıyor.

Sırbistan'da başka ülkenin ajanları da var!

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç, Rus ajanının açığa çıkmasının ardından çok tartışılacak bir açıklamada da bulundu. Vuçiç, Rus ajanla ilgili olayın "özel bir vaka" olmadığını, ülkesinde içinde Avusturya, Bulgaristan ve Almanya'nın da bulunduğu birçok ülkenin ajanlık faaliyetleriyle uğraştıklarını bildiğini de belirtti. Vuçiç, ülkesindeki Rus ajanın artık Sırbistan'da bulunmadığını da ekledi.

Sırbistan ve Rusya çok yakın ilişkileriyle biliniyor


Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç ve Rusya Devlet Başkanı Putin

Sırbistan ve Rusya, birbirlerine siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel alanlarda oldukça yakın olmalarıyla biliniyor. Rusya'nın 2014'te Ukrayna'ya bağlı Kırım'ı ilhak etmesi üzerine uluslararası camiadan gelen büyük yaptırımlara katılmayan Sırbistan, Rusya'nın kendisine Kosova konusunda verdiği destekle de büyük güç buluyor. 2008 yılında Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan eden Kosova, Sırbistan ve Rusya tarafından tanınmıyor.

Avrupa Birliği (AB) ve NATO'yla ilişkilerini güçlendiren Sırbistan, AB'ye girmek istemesine rağmen Rusya'nın karşısındaki en büyük güç olan NATO'ya katılma gibi bir niyetinin olmadığını belirtiyor.

Vuçiç "neden" diye sordu

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç, düzenlediği basın toplantısında oldukça yakın ilişkileri olan Rusya'ya "Rus dostlarımıza tek bir sorum var; neden?" diye sorarak yaşadığı hayal kırıklığını dile getirdi. Vuçiç, üzgün olsa da "Rusya'yı dost ve kardeş bir ülke görmeye devam ediyoruz" diyerek Rusya'ya yönelik politikalarının değişmeyeceğini de belirtti.

4 Aralık'ta Rusya'nın başkenti Moskova'ya gidiş planının hâlâ geçerli olduğunu söyleyen Vuçiç, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu ajanlık olayından haberi olmadığını düşündüğünü de belirtti.

Rusya olayı "provokasyon" diye niteledi


Rusya Dışişleri Sözcüsü Zaharova

Rusya adına olay hakkında açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, videonun ortaya çıkmasının "provokatif bir hareket" olduğunu söyledi. Zaharova, "Zirve düzeyinde toplantılar yakında gerçekleştirilecek. Artık önemli zirvelerden hemen önce 'son dakika' başlığıyla basına servis edilen haberlere alışkınız" dedi ve zaman geçtikçe ortaya atılan tüm videoların yalanlandığını veya aceleyle hazırlanmış başarısız provokasyon denemeleri olduklarının ortaya çıktığını söyledi.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov ise Rusya-Sırbistan ilişkilerinin hiçbir şey tarafından zarar göremeyeceğini, Kremlin'in ve Putin'in olaydan habersiz olduğunu söyledi.

Yorumlar (0)