Rumlar yine 'Hayır' dedi!

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın 'iki toplumun eşit olarak temsil edileceği ortak bir hidrokarbon komitesinin oluşturulmasına' ilişkin önerisini kabul etmedi.

DÜNYA 16.07.2019, 16:21
Rumlar yine 'Hayır' dedi!

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis, siyasi parti başkanlarıyla görüşmede bulundu. 

Rum haber kaynakları, toplantıdan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın önerisinin kabul edilemeyeceği sonucunun çıktığını kaydetti. 

Rum siyasi parti başkanlarından oluşan Başkanlar Konseyi’nin yaptığı ortak açıklamada, önerinin Kıbrıs sorununun özünden uzaklaşması ve menfaatlerine hizmet etmeyen maddeler içermesi nedeniyle kabul edilemeyeceği bildirildi. 

Nicos Anastasiadis’in müsteşarı Vassilis Palmas, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti liderinin teklifi, Kıbrıs sorununun özünden ve uygulanabilir ve işlevsel bir çözüme yönelik önemli müzakerelerin derhal yeniden başlatılması ihtiyacından uzaklaştırdığı için kabul edilemez.” diye konuştu. 

'Ortak komite önerisi'

KKTC'nin Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla GKRY lideri Nikos Anastasiadis'e sunduğu hidrokarbon konusundaki önerinin 9 maddeden meydana geldiği bildirilmişti.

Kıbrıs Rum tarafına, kararların fikir birliği ile alınacağı, iki toplumun eşit olarak temsil edileceği, BM gözetiminde ve AB'nin gözlemci olarak katılacağı ortak bir hidrokarbon komitesinin oluşturulması önerilmişti. Komiteye, gerek görülmesi durumunda uluslararası bağımsız enerji uzmanlarının çağırılması da öneriler arasında yer almıştı.

Öneride, hidrokarbon konusunda varılacak bir mutabakatın, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum taraflarının mevcut pozisyonlarına zarar vermeyeceği temel bir prensip olarak belirtilmişti. 

Yorumlar (0)