Rumlar koronavirüsü bahane ederek sınırı kapattı, ortalık karıştı!

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınını öne sürerek Güney ile Kuzey arasındaki 4 sınırını kapatmasının ardından ortalık karıştı.

DÜNYA 07.03.2020, 16:33
Rumlar koronavirüsü bahane ederek sınırı kapattı, ortalık karıştı!

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) bir hafta önce Rum Bakanlar Kurulu, Güney ile Kuzey arasındaki geçişleri sağlayan 4 sınır kapısının kapatılmasına yönelik karar verdi.

Rum yönetimi, söz konusu kararın gerekçesi olarak yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgının yayılmasını gösterdi.

Bunun üzerine Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumlar, bugün saat 11.30 sularında Lefkoşa'da bulunan Lokmacı geçisinin yer aldığı ara bölgede bir araya geldi. İlk olarak Birleşmiş Milletler (BM) askerleri, Kıbrıslı Türklerin ara bölgeden yani "Yeşil Hat"tan geçişini önlemek istedi. 

"Bu ülke bizim" sloganları attılar

Kıbrıslı Türkler, "Bu ülke bizim" sloganları atarak Rum sınır kapısına kadar yürüdü. Birleşmiş Milletler (BM) askerleri de geri çekilmek durumunda kaldı. Kıbrıslı Türkler, Rum polisine "Kıbrıs Cumhuriyeti" kimliklerini gösterdi ve sınırı geçmek istedi ancak Rum polisi tarafından sınır kapatıldı.

Bu esnada bazı Kıbrıslı Türklerin sınırı geçmeye çalıştıkları görüldü. Arbede esnasından Rum polisi, kalabalığı önleyemeyince biber gazı ile müdahalede bulundu. Yaşanan olayın ardından sınıra Rum çevik kuvvet ekipleri de gönderildi. Türkler, çıkan arbede sebebiyle Rum polisine tepki gösterdi.

Rumlar da Türklere destek verdi

Kıbrıslı Türkler, sınırın diğer tarafında bulunan Rumlara sınırı geçmeleri için çağrıda bulundu. Bunun üzerine Rumlar, Türkleri alkışlar ve "Kıbrıs'ta barış engellenemez" sloganları ile destekledi.

Rumlar, Türklerin, "Gelin bu tarafa" şeklindeki çağrısına yanıt vermedi. Eylemi Rumlar adına Avrupa Parlamentosu'nda (AP) milletvekili olan Kıbrıslı Türk Niyazi Kızılyürek de destekledi. 

Akıncı: Orantısız bir güç gösterisi!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, olayın ardından yaptığı açıklamada, "Her iki tarafta da saptanmış bir koronavirüs vakası yokken ve İki Toplumlu Sağlık Teknik Komitesi böyle bir önleme gerek görmezken, kapıların tek yanlı bir kararla Rum yönetimince kapatılması ne kadar zeminsiz ve orantısız bir eylem olmuşsa, bugün protesto için bir araya gelen insanlara biber gazı sıkılması da o kadar orantısız bir güç gösterisi olmuştur. Kapıların geçişlere açılmasını ve toplumlar arası ilişkilerin gelişmesini barışçı bir gösteri ile ifade eden insanlara biber gazı sıkılmaz, ancak zeytin dalı uzatılabilir." ifadelerini kullandı.

"Koronavirüs korku ve gerginlik yaratmak için kullanılmamalı"

Kemal Baykallı, eylemciler adına yaptığı açıklamada, Kıbrıs'ta kapıların kapatılmasının bölünmeye yol açacağını kaydetti. 

Avrupa Birliği'ne (AB) ve Birleşmiş Milletler'e (BM) çağrıda bulunan Baykallı, "AB vatandaşlarının demokratik haklarının çiğnenmesi karşısında tavır alın." ifadesini kullandı.

Baykallı, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) korku ve gerginlik yaratmak amacıyla kullanılmaması gerektiğine dikkat çekerek, Rum yönetimine, "Aşırı sağ ve holiganlarla olan kirli işbirliğinize son verin" çağrısında bulundu. 

BM askerleri olaylara müdahale etmedi

Eylemciler, "Kıbrıs’ta barış engellenemez" sloganları eşliğinde bölgeyi terk etti. Eylemcilerin önünde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) askerleri, arbedenin ardından olay yerinden ayrıldı ve çıkan olaylara müdahale etmedi. 

Yorumlar (0)