Rum kesiminde "Hayalet Şehir" paniği: Engel olun!

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) "Hayalet Şehir" olarak bilinen Kapalı Maraş'ın açılmasına yönelik yeni bir süreci başlatmaya karar vermesi Rum kesiminde panik yarattı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Kapalı Maraş konusunda bir hamlede bulunulmaması amacıyla diplomatik girişim başlattı. Rumların Maraş Belediyesi, konuyu Birleşmiş  Milletler'e (BM)taşımaya karar verdi.

DÜNYA 13.02.2020, 14:38 13.02.2020, 14:41
Rum kesiminde "Hayalet Şehir" paniği: Engel olun!

Doğu Akdeniz'de önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Kapalı Maraş'ın açılmasına yönelik önemli bir süreç başlatacak.

Cumartesi günü Türkiye Barolar Birliği (TBB), Kapalı Maraş'ta "Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı" başlıklı yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirecek. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın da aralarında yer aldığı üst düzey yetkililer toplantıya katılacak.

BM'ye kınama mektubu gönderecekler

Rum basınında Kapalı Maraş'ın açılmasına ilişkin başlayan süreç geniş şekilde yankı buldu. Rum Politis gazetesi, toplantı sebebiyle Rumların Maraş Belediyesi'nin Birleşmiş Milletler'e başvurmaya karar verdiğini bildirdi. 

Gazete, haberin ortaya çıkması ile Rum Başkanlık Sarayı ile Dışişleri Bakanlığının harekete geçtiğini kaydederek, Rumların Maraş Belediyesi'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) beş daimi üyesi ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizbeth Spehar'a bir mektup göndermeye karar verdiğini duyurdu. Mektupta, Maraş ile ilgili yapılacak hamlelerin kınanacağı ifade edildi. 

"Türkiye'nin yayılmacı tutumunu kanıtlayan bir hareket"

Öte yandan, Rum siyasi partilerden de Maraş ile ilgili atılan adıma kınama geldi. Rum partiler, meseleyi "tehlikeli ve oldukça olumsuz bir gelişme" olarak değerlendirdi. 

İktidar DİSİ partisi, Türkiye’nin Kapalı Maraş’taki yeni bir "kışkırtıcı" faaliyette bulunduğunu iddia etti. DİSİ, Maraş ile ilgili yapılacak hamleleri kınayarak, "Bu eylem, Türkiye’nin kapalı bölge Maraş’la ilgili BM Güvenlik Konseyi'nin belirli kararlarını ihlal etmekte olan yayılmacı tutumunu kanıtlayan bir harekettir." açıklamasında bulundu. 

EDEK partisi de konuya ilişkin tedbir alınması gerektiğine dikkat çekerek, "Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Maraş’ta gerçekleşen ve kınanması gereken girişimler aleyhinde politik ve diplomatik önlemler almasının zamanı geldi." açıklamasını yaptı. 

Akdeniz'in Las Vegas'ı "Maraş"

Maraş, 1974'ten önce Akdeniz’in Las Vegas’ı olarak tanınıyordu. Şimdilerde "Hayalet Şehir" denilen Maraş, BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı karar uyarınca "hem yerleşime hem de iskâna" kapatılmıştı. 

Maraş’ın eski haline dönmesi için yaklaşık 10 milyar doların yeterli olacağı öngörülüyor.
 

Yorumlar (0)