Rum basını: Yunan F-16'lar Ankara'dan korktu

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY), 1 Ekim günü kutladığı "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kuruluş yıl dönümü" etkinliğinde Yunanistan'a ait F-16 savaş uçaklarının Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in talimatıyla uçmasının önlendiği ileri sürüldü.

DÜNYA 03.10.2019, 17:18
Rum basını: Yunan F-16'lar Ankara'dan korktu

Rum basınında yer alan haberlerde, Kiriakos Miçotakis hükümetinin, Türkiye’nin tepkisinden korktuğu için F-16’ları Kıbrıs semalarında uçuramadığı bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, "Atina korktu. Yunan savaş uçakları askeri geçit töreninde uçamadı" manşetini atarak, daha önce uçması planlanan F-16’ların tören sabahı alınan ani bir kararla geri çekildiğini bildirdi.

"Türkiye'ye mesaj verilecekti"

Söz konusu haberde, Miçotakis hükümetinin Ankara’nın baskısından korktuğu ifade edildi. F-16'ların sembolik olarak uçmasının önemli olduğuna dikkat çekilen haberde, "Türkiye'ye mesaj verilecekti. Ama Miçotakis hükümeti bu sembolik önemdeki eylemde bile bulunmadı. Bu, yeni Yunan hükümetinin, sorun veya arzu edilmeyen gelişmelere neden olacak eylem veya tercihler istememe politikasına tabi mantığı da destekliyor." ifadeleri kullanıldı.

"Yunanistan, Türkiye'yi Doğu Akdeniz'de durduramıyor"

Yunanistan’a yönelik sert ifadelerin bulunduğu haberde, Yunanistan'ın hem garantör güç sıfatıyla, hem de Rumlarla ilişkileri nedeniyle farklı bir tercihte bulunabileceği görüşü paylaşıldı. 

Ayrıca, Yunanistan’ın, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini engelleyemediği de bildirildi.

"Karar tamamen Miçotakis hükümetine ait"

Konuyla ilişkin açıklamada bulunan Rum Savunma Bakanı Savvas Angelidis, savaş uçaklarının törende uçmaması kararının tamamen Miçotakis hükümetine ait olduğunu ifade etti.

Rum ve Yunan hükümetlerinin aldığı ortak karara göre, Yunanistan’a ait F-16 savaş uçakları, Türkiye’ye mesaj vermek için 1 Ekim günü askeri tören alanında uçuş yapacaktı. 

Yunanistan’ın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçiliği, aynı gün Rum yönetimine F-16’ların uçuşunun iptal edildiği bilgisini verdi. Rum yönetimi, bu olay nedeniyle duyduğu üzüntüyü ifade etti.

Yorumlar (0)