Ruhani’den “tükeniyoruz” açıklaması

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yaptırımlar yüzünden petrol gelirinin 120 milyar dolardan 20 milyar dolara düştüğünü açıkladı.

DÜNYA 13.09.2020, 14:50
Ruhani’den “tükeniyoruz” açıklaması

IRNA’nın (İran resmî haber ajansı) geçtiği habere göre, İran’ın başkenti Tahran'da gerçekleştirilen 2020-2021 Yükseköğretim Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkenin ekonomik durumuna dair bilgilendirme yaptı.

Dünya tarihinde benzerine rastlanmayan boyutta ekonomik yaptırımlara maruz kaldıklarını belirten İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 2011 yılında petrol geliri 120 milyar dolar olan ülkenin 2019 yılında sadece 20 milyar dolar gelir elde edebildiğini, sadece bu rakamların bile İranlıların ne kadar zor durumda olduğunun bir göstergesi olabileceğini bildirdi.

“Yerli üretime ağırlık vermeliyiz” diyen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, dünya ülkeleriyle ilişki içinde olmadan tek başına yaşamanın çok zor olduğunun altını çizdi.

ABD'nin İran'a yaptırımları

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald John Trump, 8 Mayıs 2018 tarihinde nükleer anlaşmadan çekildiğini ilan etmiş ve 3 ay sonra da ağır bir yaptırım paketini yürürlüğe sokmuştu. Yaptırımlar arasında şu maddeler bulunuyordu:

-İran'ın Amerikan dolarına erişiminin engellenmesi
-Devlet tahvili satmasının engellenmesi
-Altın ve diğer değerli madenler ile çelik, alüminyum, kömür gibi metallerle ticaret yapmasının engellenmesi
-Yolcu uçağı ve parçalarının ithal etmesinin engellenmesi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin İran'a yönelik ikinci yaptırım paketi ise 5 Kasım 2018'de devreye girmiş ve 180 gün süre sınırı konulmuştu.

Yaptırımlar, İran Ulusal Petrol Şirketi, İran Petrol Ticaret Şirketi ve Ulusal Tanker Şirketine küresel kısıtlamalar getirmişti. Bu yaptırımlar nedeniyle petrol ve ürünlerinin satışını gerçekleştiremeyen İran, ekonomisi büyük oranda petrole dayalı olduğu için sarsılmıştı.

Yorumlar (0)