Ruhani: Tüm savaşların anası olur

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD ile yaşanan gerginliğe ilişkin, "İran'la barış tüm barışların anası, İran'la savaş da tüm savaşların anasıdır. Bölgedeki askerleriniz için güvenlik mi istiyorsunuz? O halde güvenliğe karşı güvenlik." dedi.

DÜNYA 06.08.2019, 11:46
Ruhani: Tüm savaşların anası olur

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD tarafından yaptırım listesine dahil edilen Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve bakanlık çalışanları ile Dışişleri Bakanlığı binasında görüşmede bulundu.

Cumhurbaşkanı Ruhani, burada yaptığı açıklamada, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'e uygulanan yaptırımların ardından ABD'nin müzakere konusunda samimi olmadığını vurguladı. 

Ruhani, şu sözlerle ABD'ye tepki gösterdi:

"Ön şartsız müzakere istediklerini söylüyorlar fakat ertesi gün Büyük Devrim Rehberi'ne (Hamaney) yaptırım uyguluyorlar. O zaman nasıl müzakere edeceğiz? Müzakereyi kabul etsek bununla ilgili nihai kararı kim verecek? Siz bizim anayasamızı biliyorsunuz. Rehber'in rızası olmadan müzakere nasıl olacak? Sonra yine müzakere istediklerini söylüyorlar. Ardından Dışişleri Bakanı'na yaptırım uyguluyorlar. Kiminle müzakere edeceksiniz? Müzakerenin sorumlusu dışişleri bakanıdır. Bir gün müzakere kararı alırsak sizinle konuşacak olan kendisidir."

"Müzakere istiyorsa yaptırımları kaldırmalı"

Washington yönetiminde siyaset mekanizmasının işlemediğini kaydeden Ruhani, "Biz daha önce de söyledik yine vurguluyoruz. İran müzakere ve diyalog ehlidir. ABD gerçekten müzakere istiyorsa her şeyden önce tüm yaptırımları kaldırmalıdır." dedi. 

"İran'la savaş tüm savaşların anasıdır"

ABD ile bölgedeki gerginlik konusuna ilişkin değerlendirmede bulunan Ruhani, şunları kaydetti:

"İran'la barış tüm barışların anası, İran'la savaş da tüm savaşların anasıdır. Bölgedeki askerleriniz için güvenlik mi istiyorsunuz? O halde güvenliğe karşı güvenlik. Bizim güvenliğimize zarar verirseniz kendinizin güvende olacağınızı düşünemezsiniz. Barışa karşı barış, petrole karşı petrol. Siz bizim petrolümüzü engelleyip başkalarının petrol satmasını sağlayamazsınız."

"Hürmüz Boğazı size açık olmaz"

Ruhani, İngiltere ile yaşanan tanker krizine de değindi. İngiltere'ye ait gemilerin Basra Körfezi'ndeki denizcilik kurallarına riayet etmediğini ifade eden Ruhani, bu zamana kadar söz konusu ihlalleri görmezden geldiklerini söyledi.

Barış ve dostluk zamanlarında karşı tarafın ihlallerini görmezden geldiklerine dikkat çeken Ruhani, "Bugün sizin ihlallerinize neden izin verelim? Vermediğimizi de gördünüz. Devrim Muhafızları helikopterden tankerinize asker indirirken İngiliz savaş gemisi kenardan izliyordu. Müdahale edemedi." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Ruhani, İngiltere hükümetine, "Gerçekleştiremeyeceğiniz şeyler söylemeyin. Cebelitarık Boğazı'nı bize kapatırsanız Hürmüz Boğazı size açık olmaz." uyarısında bulundu. 

Yorumlar (0)