Ruhani: Salgın (ABD) bir fırsat!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Koronavirüs salgını ABD'ye yaptırımları kaldırmak için fırsat sundu" ifadelerini kullandı.

DÜNYA 01.04.2020, 12:50
Ruhani: Salgın (ABD) bir fırsat!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Covid-19 (yeni tip koronavirüs) pandemisinin Amerika Birleşik Devletleri yönetimine yaptırımları kaldırmak için tarihi bir fırsat sunduğunu belirtti.

İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran'da Çin'in uyguladığı katı karantina önlemlerinin uygulanması yönünde hükümete baskılar yapıldığını ifade ederek, "Çin modeli hiçbir ülkede uygulanmadı. Bu karantina modeli Çin'den başka bir yerde de uygulanamaz." diye konuştu.

İran Sağlık Bakanlığının hazırladığı plan doğrultusunda adım adım çeşitli önlemleri uygulamaya koyduğunu ifade eden İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, son günlerde kamu sağlığını korumak için önlemlerin sıkılaştırılması yönünde kararlar alındığını kaydetti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran'daki salgında zirve noktanın geçen hafta geçildiğini gösteren raporların kendilerine sunulduğunu kaydederek şöyle konuştu:

"Eyaletlerdeki durumla ilgili dün okuduğum rapor, istisnasız bir şekilde bütün eyaletlerde salgının seyrinin düştüğüne işaret ediyor. Bu da doktorlarımızın, uzmanlarımızın ve vatandaşlarımızın seçtiği yolun doğru olduğunu gösteriyor."

"Pandemi ile mücadele küresel bir iştir"

Pandemi (küresel salgın) ile mücadelenin küresel iş birliği gerektirdiğine vurgu yapan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, şöyle dedi:

"Bu durum ABD'ye yaptırımları kaldırmak ve özür dilemek için tarihi bir fırsat sunuyordu, çünkü 10 ülke koronayla mücadele etse dahi bir ülke bu mücadeleyi sürdüremezse virüs yayılacaktır. Salgınla mücadele küresel bir iştir. Herkes el ele vererek virüsle mücadele etmeliyiz."

ABD'den ilk sinyal gelmişti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün yaptığı açıklamada, Washington'un İran ve koronavirüsle mücadele eden diğer ülkelere uyguladığı yaptırımları hafifletme ihtimalinden bahsetmişti.

Washington yönetiminin yaptırımlarının sağlık sektörünü kapsamamasına rağmen tek taraflı bankacılık yaptırımları ve Amerika Birleşik Devletleri'nin yaptırım listesine alınmaktan çekinen yabancı şirketlerin ticari ilişkiler kurmaktan kaçınması bu ülkelerin sağlık malzemeleri ve ilaç ithalatı yapmasını zorlaştırıyor.

BM'den çağrı yapılmıştı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet ile Çin, Rusya ve Pakistan başta olmak üzere bazı ülkeler, İran'a tıbbi malzeme teminini zorlaştıran Amerika Birleşik Devletleri'nin tek taraflı yaptırımlarının kaldırılması çağrısı yapmıştı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, "Küresel salgın şartlarında bir ülkenin tıbbi çabalarını engellemek hepimiz için riskin boyutunu artırır." diye konuşmuştu.

İran'a şu ana kadar Türkiye, Çin, Rusya, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, bazı Avrupa ülkeleri ve Japonya'dan yardımlar gönderilmişti.

Yorumlar (0)