Ruhani: Şah bunu yapsaydı devrilmezdi!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Şah, seçime izin verseydi devrime ihtiyaç olmazdı." dedi.

DÜNYA 14.02.2020, 15:50
Ruhani: Şah bunu yapsaydı devrilmezdi!

Devrimin en büyük kazanımının seçimler olduğunu söyleyen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Şah rejiminin seçimlerin yapılmasına izin vermesi durumunda devrime ihtiyaç duyulmayacağını" kaydetti.

İran devriminin Tahran'ın Azadi Meydanı'nda yapılan 41'inci yıl dönümü kutlamalarında konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 21 Şubat'ta yapılacak seçim ve Amerika Birleşik Devletleri yaptırımlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

İmam Ayetullah Humeyni'nin liderliğinde 11 Şubat 1979 tarihinde gerçekleşen İran devriminin halkın seçimiyle olduğunu ve devrimin en büyük eserinin seçimler olduğunu belirten İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Şah rejimi seçimlere izin verseydi devrime ihtiyaç olmazdı. Önceki bozuk rejim, halka devlet şekli ve anayasa ile ilgili tercih şansı verseydi devrim olmazdı. Devrim tamamen seçime dayanıyor." ifadelerini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Amerika Birleşik Devletleri'nin İran'daki seçimlere karşı olduğunu ve Şahlık rejiminin peşinde olduğunu söyleyerek, "Amerika ile kavgamız seçim üzerinedir. Amerika, '41 yıl öncesine dönün ve Şahlık rejimini kabul edin' diyor. Biz de buna karşı çıkıyoruz." şeklinde konuştu.

Devrimin herkesin "malı" olduğunu ve İran'da yaşayan 83 milyonu razı edecek adımlar atılması gerektiğini bildiren İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, reformist ile muhafazakar kanatlar arasındaki rekabete işaret ederek, "10 milyonun mutlu, diğer 10 milyonun da rahatsız olacağı politikalardan kaçınılması gerektiğini" dile getirdi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, halka 21 Şubat'taki seçime katılım çağrısında da bulunarak, eleştirilerin olabileceğini ve birçok alanda da reforma ihtiyaç duyulduğunu fakat tepkisel davranılıp sandıklara küsülmemesi gerektiğinin altını çizdi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Amerika Birleşik Devletlerinin yaptırımlarının, "onda birinin" başka bir ülkeye uygulanması durumunda "teslim olacağını" ve komşu ülkelerden herhangi birinin 1 ay petrol ihraç edememesi durumunda memurların maaşını ödeyemeyeceğini iddia ederek, "Amerika'nın adımları İran, ABD, bölge ve dünyanın zararınadır. Amerika, Suriye ve Filistin topraklarını uluslararası kararlara aykırı bir şekilde İsrail'e hediye ediyor." dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani devrimden önce 110 milyon metreküp olan doğal gaz üretimini 1 milyar metreküpe, tarım sektöründe 26 milyon ton olan üretimi 126 milyon tona ve (kendi hükümetinden önce) 52 milyon litre olan benzin üretimini de 110 milyon litreye çıkardıklarını söyledi.

Yorumlar (0)