Ruhani'nin Güney Kore'yle başı dertte

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin 9 milyar dolarının Güney Kore'de kalması ve Merkez Bankasına ait kaynakların ilaç ve gıda maddelerinin alımında kullanılmasına izin verilmemesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

DÜNYA 12.06.2020, 19:10
Ruhani'nin Güney Kore'yle başı dertte

İran'ın gündemi Güney Kore'de kalan yaklaşık 9 milyar dolar...

Asya ülkesinde bloke edilen İran parasının iadesinin sağlanması için Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Merkez Bankası'na uluslararası kurumlar nezdinde girişimler yapabilme talimatı verdi.

Ülkede Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan değerlendirmeye göre, Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti ile bir telefon görüşmesi yapan Ruhani, ABD'nin uyguladığı yaptırımlara uyup İran'ın parasına bloke koyan Güney Kore yönetimine sert eleştiride bulundu.

Ruhani'den Seul'e tepki: Asla kabul edilemez

Hasan Ruhani, İran'a ait olana paranın iadesinin sağlanması için Merkez Bankası, Dışişleri Bakanlığı ve bu paranın uluslararası kurumlara taşınması için gerekli olan hukuki girişimlerde bulunulmasının talimatını kaydetti.

Ruhani mesajında, Güney Kore'nin İran'ın Merkez Bankası'na ait olan kaynaklarının ilaç ve temel gıda maddeleri üzerinde ilaç alımı için kullanılmasına izin verilmesinin hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu vurguladı. Ruhani mesajını Güney Kore hükümetinin kısıtlamalarını en kısa sürede bitirmesini beklediklerini ifade ederek bitirdi.

Ne olmuştu?

Washington yönetimi tarafından 7 Ağustos 2018 tarihinde İran'ın finans sektörüne yönelik tek yönlü bir yaptırım uygulanmaya başlamıştı. Ardından İran'ın Merkez Bankası da yaptırım kapsamına alınınca uzun bir süredir Tahran yönetimi, uluslararası ticarette sorunlarla karşı karşıya geliyor.

Güney Kore tarafından ABD'nin Tahran'a dair tek taraflı yaptırımları sebebiyle İran'dan petrol ithalatı sonlandırılmıştı. ABD'nin 2018'in Kasım'ında devreye aldığı İran petrol sektörüne dair yaptırımların öncesinde de Güney Kore, 200 bin varil petrolü günlük olarak İran'dan ithal ediyordu.

Yorumlar (0)