Ruhani: Lanet edecekseniz adresi veriyorum!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, halkın ekonomik sorunlar nedeniyle lanet etmesi gereken asıl adresin "Beyaz Saray" olduğunu ifade etti. 

DÜNYA 26.09.2020, 16:20
Ruhani: Lanet edecekseniz adresi veriyorum!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İran'a yönelik ticari yaptırımlar uygulamış, söz konusu ülkenin diğer ülkeler ile alışverişini sınırlandırmış, ardından tamamen son vermişti.

İranlı yetkililer ile Amerikalı yetkililer arasında ciddi atışmalar yaşanmış, İran'ın resmi para birimi olan "tümen", doların karşısında büyük ölçüde değer kaybetmişti. 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ekonomik problemler nedeniyle hükümetin suçlanmasına ilişkin açıklamada bulundu.

“Beyaz Saray’a lanet edin”

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, halkın ekonomik sorunlar nedeniyle lanet etmesi gereken asıl adresin "Beyaz Saray" olduğunu kaydetti. 

Ruhani, hiç kimsenin politik çıkarlar uğruna halka yanlış adres vermemesi gerektiğini söyledi. 

"Gerçek suçlu Pompeo"

İran'da ortaya çıkan problemlerin nedeninin "gerici rejimler, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) aşırılık yanlıları ve siyonistlerin yürüttüğü politikalar" olduğuna dikkat çeken Ruhani, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yu hedef gösterdi. 

Ruhani, asıl suçlunun Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Pompeo olduğunu belirtti.

Pompeo'nun "İran'ın 70 milyar dolarlık gelirini durdurduklarına" ilişkin açıklamasını hatırlatan Ruhani, ülkesine karşı düşmanlık beslendiğini ve bununla övünüldüğünü ifade etti. 

"150 milyar dolarlık zarar ettik"

Ruhani, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 2018 yılından beri hayata geçirdiği yaptırımlar nedeniyle 150 milyar dolarlık zarar ettiklerini kaydederek, söz konusu ülkenin kanun dışı yaptırımları ve terör saldırı sebebiyle İran'ın bu duruma geldiğini söyledi. 

"Yaptırımlar olmasaydı..."

Söz konusu yaptırımların olmaması halinde İranlıların daha rahat bir hayat sürebileceğini ve ihtiyaç ürünlerinin daha uygun fiyatlarda satılabileceğini aktaran Ruhani, bu konuda bütün sorumluluğun Washington yönetimine ait olduğunu vurguladı. 

"IMF'den alacağımız krediyi bile engellediler"

Ruhani, IMF'den istedikleri 5 milyar dolar değerindeki krediyi alamadıklarını kaydederek, söz konusu kredinin "gıda ve ilaç alımı" için hayati önem taşıdığını ancak Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) bunu da engellediğini ifade etti. 

Yorumlar (0)