Ruhani Japonya'yı ziyaret edecek: Gündem ise nükleer çıkmaz...

Japonya Başbakanı Abe, İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin Tokyo'ya gelebileceğini açıkladı.

DÜNYA 09.12.2019, 15:12
Ruhani Japonya'yı ziyaret edecek: Gündem ise nükleer çıkmaz...

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Pazartesi günü yaptığı açıklamada İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Aralık ayı içinde Japonya'nın başkenti Tokyo'ya resmi ziyarette bulunabileceğini açıkladı. Ziyaretin konusunun İran ve ABD arasındaki nükleer çıkmaz olacağı tahmin ediliyor.

Japonya Orta Doğu'da barış için çabalayacak

Hem İran'la hem de ABD'yle dostane ilişkileri bulunan Japonya' 1979 İran İslam devriminden sonra da iki ülke arasındaki diplomatik bağları yeniden kurmak için uğraşmıştı. Başbakan Abe, ülkesinin Orta Doğu'da barışın sağlanması için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi.

Japonya'nın Kyodo haber ajansı, geçtiğimiz hafta bir diplomatik kaynaktan aldığı bilgiye göre İran'ın bu ziyareti teklif ettiğini ve İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi'nin 2 günlük Japonya ziyareti sırasında bu konunun gündeme getirildiğini iddia etmişti.

Ziyaret 20 veya 21 Aralık'ta

Orta Doğu'da barış için Japonya'nın çaba sarf edeceğini söyleyen Abe, Hürmüz Boğazı'nda İran ve ABD arasında petrol tankerleri yüzünden yaşanan gerilime müdahale edilip edilmeyeceğini ve Japonya'ya gelen gemilere asker konulup konulmayacağına dair herhangi bir bilgi vermedi. Ruhani'nin ziyaretine dair bir bilgi verilmese de Japon medyası ziyaretin 20 veya 21 Aralık'ta gerçekleşeceğini iddia ediyor.

Nikkei Business Daily isimli bir Japon gazetesi, geçtiğimiz hafta Japonya'nın İran civarına bir gemisi ve bir devriye uçağı konuşlandıracağını, bu görevin 1 yıllık olacağını ve her yıl yenileneceğini iddia etmişti. Nikkei gazetesi, planın yıl sonuna kadar yürürlüğe gireceğini iddia etmişti.

Abe, İran'ı ziyaret etmişti

Japonya Başbakanı Abe, geçtiğimiz Temmuz'da İran'ı ziyaret etmişti ve Cumhurbaşkanı Ruhani ve dini lider Ali Hamaney'le buluşmuştu. Hamaney, bu ziyaret esnasında İran'ın nükleer silah üretme ve kullanma niyeti olmadığının altını çizmişti.

Yorumlar (0)