Ruhani: "İran gerilimi başlatan taraf olmayacak"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani telefonda, ABD-İran gerginliğini görüştü

DÜNYA 25.04.2020, 13:18
Ruhani: "İran gerilimi başlatan taraf olmayacak"

İran Cumhurbaşkanlığı yaptığı açıklamada,  Hasan Ruhani ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin telefonda görüştüğünü, görüşmede ikili ilişkiler ve bölgede ABD ile İran arasında ortaya çıkan gerginliğin ele alındığı belirtildi.

ABD ile yaşanan gerginlik hakkında Ruhani, "İran, Amerikalıların tüm faaliyet ve hareketlerini dikkatle izliyor ancak asla bölgede herhangi bir çatışma ya da gerilimi başlatan taraf olmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Basra Körfezi'nde yaşanan ABD-İran gerginliği

ABD donanmasına bağlı Beşinci Filo, 16 Nisan'da Devrim Muhafızları Ordusu'na ait 11 sürat teknesinin, Basra Körfezi'ndeki 6 ABD gemisine tehlikeli bir şekilde yaklaşarak taciz ettiğini duyurmuştu.

İran Savunma Bakanı Emir Hatemi ise olayla ilgili yaptığı açıklamada,  "Basra Körfezi'nde istikrarsızlığın asıl faktörü, dünyanın diğer tarafından İran'ın sınırlarına gelen ve temelsiz iddialar ortaya atan Amerikalıların işgalci ve yasa dışı varlığıdır." şeklinde konuşmuştu.

Trump'tan vur emri

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, ABD donanmasına, İran güçlerince taciz edilmeleri halinde onları vurma emri verdiğini belirtmişti.

Bu haber sonrası  Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami ise Basra Körfezi'nde İran'a ait sivil ya da askeri deniz araçlarının güvenliğinin tehdit edilmesi halinde ABD'ye ait savaş gemilerinin vurulması emrini verdiğini bildirmişti.

Yorumlar (0)