Ruhani'den ABD ile müzakere sinyali!

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, hükümetin adaletli, hukuki ve onurlu bir müzakere için hazır olduğunu açıklayarak, ABD ile müzakere yapılabileceğinin sinyalini verdi.  

DÜNYA 24.07.2019, 13:22 24.07.2019, 13:31
Ruhani'den ABD ile müzakere sinyali!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, başkent Tahran'da düzenlenen kabine toplantısında ABD ile müzakereye yeşil ışık yaktı.   

Ruhani, "Bu hükümet, müzakere fırsatını kaçırmamıştır ve kaçırmayacaktır. Ülkeyi yönetme sorumluluğum olduğu sürece sorunları çözmek adına adaletli, hukuki ve onurlu bir müzakere için hazırız." dedi.

"Masaya teslim olmuş bir şekilde oturmayacağız"

Müzakere masasına teslim olmuş bir şekilde oturmayacaklarını ifade eden Ruhani, başında olduğu 11. hükümetin ilk günden beri hem siyasi alandaki hem de anlaşma ihtimali bulunan konulardaki tıkanıklıkları açmak için çaba harcadığını bildirdi.

"Diyalog ile uzlaşı fırsatı doğabilir"

Ruhani, İran'ın nükleer anlaşmayla ilgili yükümlülüklerini azaltma kararının geçici olduğunu vurgulayarak, "Diğer taraflar vaatlerini tamamen yerine getirdiği takdirde, önceki koşullara geri döneceğiz. Ekonomik savaşta ateşkes sağlanırsa, diyalog ile uzlaşı fırsatı doğabilir. Elbette bu konuda bazı arabulucu ülkeler var ve yazışmalar ile temaslar devam ediyor. Herkes müzakere fırsatını asla kaçırmayacağımızı bilmeli." dedi.

"Askerî bir hareket istemiyoruz"

Umman Denizi, Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı'nın güvenliğinin İran için önemli olduğuna dikkat çeken Ruhani, "Kimseye, Körfez'de gerginlik çıkarma izni vermeyeceğiz, ancak askeri bir gerginlik ya da askerî bir hareket istemiyoruz." şeklinde konuştu. 

Diğer bir yandan, düşürülen ABD drone'una da değinen Ruhani, "Şu ana kadar yaptığımız hamleler karşı tarafın ihlalleri çevresinde gerçekleşti. Eğer ülkenin sınırlarının ihlali devam ederse, şartların gerektirdiği biçimde aynı şeyi tekrar yapacağız." dedi.

Yorumlar (0)