Ruhani'den 21 Şubat için "Oy kullanın, birliğimiz bozulmasın" çağrısı

İran Cumhurbalkanı Ruhani, ABD Başkanı Trump'ın "maksimum baskı" politikasının İran'daki "ulusal birliği bölmemesi gerektiğini" söyledi.

DÜNYA 27.01.2020, 10:39
Ruhani'den 21 Şubat için "Oy kullanın, birliğimiz bozulmasın" çağrısı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkede 21 Şubat'ta gerçekleşecek parlamento seçimleri öncesinde önemli açıklamalarda bulundu. Ruhani, ABD Başkanı Donald Trump'ın uyguladığı "maksimum baskı" politikasının, ülkedeki "ulusal birliği bölmemesi gerektiği" yönünde bir çağrıda bulundu.

Ekonomik darboğazdaki İran'da "birlik" çağrısı

2015'te imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) nükleer anlaşmasından ABD'nin 2018'de çekilmesiyle birlikte İran yoğun Amerikan yaptırımlarıyla mücadele ediyor. Ekonomik sorunlarla boğuşan İran'da Cumhurbaşkan Ruhani, "Trump'a düzen ve halk arasında bir boşluk yaratma fırsatı vermemeliyiz, birlik içinde olmalıyız. Seçimlere sırtınızı dönmeyin. Yüksek bir katılım oranına sahip olalım" diye konuştu.

9 bin aday seçime katılamayacak

İran seçimlerini kontrol eden ve seçim öncesi adayları eleyen Muhafızlar Konseyi, seçimlere katılmak isteyen 14 bin adayın 9 binini seçime katılmaya uygun görmeyerek eledi. Ülkedeki ılıman kesimin temsilcileri, birçok şehirde seçimlere katılacak adaylarının kalmadığını açıkladı.

Son dönemde hükümet karşıtı protestoların yoğunlaştığı İran'da yapılacak seçimler, ülkenin uluslararası meşruiyeti ve halkın yönetime olan öfkesi için büyük önem taşıyor. Seçimlerin meşruiyeti için katılımın yüksek olmasını isteyen Ruhani de İran halkını oy kullanmaya çağırdı. Ruhani, "Ülke hakkında endişeleriniz ve ynetim hakkında sorunlarınız varsa bile lütfen oy kullanın" diye konuştu.

Yorumlar (0)