Ruhani: ABD nükleer anlaşamaya geri dönecek başka çaresi yok!

ABD yaptırımlarına ve nükleer anlaşmaya yönelik açıklamalarda bulunan İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ABD'de "Trumpizmin" sona erdiğini ve Biden yönetiminin tek çaresinin nükleer anlaşmaya dönmek olduğunu belirtti.

DÜNYA 16.02.2021, 10:47 16.02.2021, 17:44 Hanife
Ruhani: ABD nükleer anlaşamaya geri dönecek başka çaresi yok!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD yaptırımları ve nükleer anlaşmasına yönelik dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

İran Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Tahran'da temaslarda bulunan Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani'yi kabul eden Ruhani, nükleer anlaşma ve yaptırımların kaldırılmasına yönelik değerlendirmeler yaptı.

"Yeni Biden yönetimin başka çaresi yok"

ABD'de "Trumpizmin" sona erdiğini belirten Ruhani, yeni yönetimin farklı bir politika izleyerek nükleer anlaşmaya dönme eğiliminde olduğunu,  eski yönetimde maksimum baskı politikasının başarısız olduğu tüm dünyanın gördüğünü söyleyerek, “ABD'deki yeni yönetimin önceki hükümetin yanlışlarını telafi etme ve yasal taahhütlerine dönmekten başka çaresi yok." değerlendirmesinde bulundu.

"ABD yaptırımları kaldırdığı an..."

Ruhani, Joe Biden yönetimine yaptırımları kaldırması ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2231 sayılı kararına dönmesi çağrısında bulunarak, ABD’nin yaptırımları kaldırdığı ve yasalara döndüğü an İran’ın da zaman kaybetmeden nükleer anlaşmadaki taahhütlerine döneceğini belirtti.

Diğer yandan İran ile Katar ilişkilerinin son yıllarda geliştiğine değinen Ruhani, iki ülkenin ticaret, ekonomik, bilimsel ve kültürel alanlarda iş birliğini genişletebileceğini ve özel sektörün bu konuda önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Katar'dan müzakere vurgusu

Al Sani de Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin Ruhani’ye teslim ettiği yazılı mesajda; bölge ülkeler arasındaki sorunların çözümü, huzur ve istikrarın sağlana bilmesi için bölge ülkeleri arasındaki diyaloğun korunarak müzakerelerin artırılması gerektiği belirtildi.

Nükleer anlaşma ve ABD yaptırımlarına da değinilen mesajda Al Sani, ABD'nin bir an önce nükleer anlaşmaya dönmesini ve yaptırımları sonlandırıp yeni bir anlaşma çerçevesinde çözülmesini ümit ettiklerini ve Katar’ın bu anlaşmanın uygulanması için her türlü desteği vereceğini kaydetti.
 

Yorumlar (0)