Ruhani: ABD'nin yaptırımları bizi zora soktu!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD'nin uyguladığı ekonomik yaptırımların ülkeye 200 milyar dolar kaybettirdiğini belirtti.

DÜNYA 31.12.2019, 15:42
Ruhani: ABD'nin yaptırımları bizi zora soktu!

Ruhani, ABD'nin ülkesine yönelik uyguladığı yaptırımların etkileri hakkında konuştu.

"Yaptırıma maruz kalmasaydık..."

Yaptırımları, "ekonomik savaş" olarak tanımlayan Ruhani, "Yaptırıma maruz kalmasaydık, 2016'dan bugüne kadar ülkeye 200 milyar dolar kaynak aktarılacaktı. Ülkeye dışarıdan yaklaşık 100 milyar dolar kredi girecekti." diye konuştu.  

Muhafazakar muhalif kesimlerin eleştirilerine de tepki gösteren Ruhani, ülkeyi yaptırımlar sebebiyle 200 milyar dolar kayıpla idare ettiklerini savundu.

"Su ve yiyecek bulamazsa tehlikeye düşer"

Ruhani, "Bir grup, 'Yaptırımlar (ekonomiye) ne yaptı? Yaptırımlarla mücadeleyi güçlendirelim' diyor. Bir kişi ne kadar güçlü olursa olsun, su ve yiyecek bulamazsa tehlikeye düşer." dedi.

"Ekonomik şartlarının zorlaştığının farkındayız"

Halkın ekonomik şartlarının zorlaştığının farkında olduklarını kaydeden Ruhani, hükümetin sorunları çözebilmek için çalıştığını belirtti.

İran, Rusya ve Çin tatbikatı

Ruhani, İran, Rusya ve Çin'in Umman Denizi ve Hint Okyanusunda düzenlediği ve dün sona eren 4 günlük ortak askeri tatbikat hakkında ise "Tatbikat, basit bir mesele değil. Çünkü yağmacı güçleri çok kızdırdı." yorumunu yaptı. 

ABD yönetiminin, 8 Mayıs 2018'de Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesinin ardından devreye soktuğu ekonomik yaptırımlar, 2018'de 7 Ağustos ve 5 Kasım'da olmak üzere iki aşamayla uygulanmıştı.

Yorumlar (0)