Referandum sonrası Zelenskiy’den Putin’e rest!

Rusya’da gerçekleştirilen referandumun ardından BM Güvenlik Konseyi'nde değerlendirmede bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, “Putin tarafından ‘sözde’ referandum sonuçlarını kabul edilmesi halinde bir daha Rus lider ile konuşacak bir şeyim kalmayacaktır.” dedi.

DÜNYA 28.09.2022, 09:26 28.09.2022, 09:34
Referandum sonrası Zelenskiy’den Putin’e rest!

Birlemiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi tarafından düzenlenen “Ukrayna’da Güvenlik ve Barış” konulu görüşmeye çevrimiçi şekilde katılan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, burada referandumu değerlendirdi. 

“Kırım’ın ilhakına benziyor” 

Rusya’nın Ukrayna’ya ait olan bölgeleri olan, Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporijya’da Rus tarafına katılım sağlaması adına gerçekleştirdiği “sözde referandum” hakkında konuşan Zelensky, söz konusu durumu Kırım'ın ilhak edilmesinde yaşananlara benzetti. 

“İnsanlık ile karşı karşıya getiren bir davranış” 

Rusya’nın Kırım senaryosunu yeniden uygulamaya çalıştığını dile getiren Zelensky, "Rusya yönetiminin düzmece şekilde yaptığı referandumları normalmiş gibi davranması, Kırım’a yaptıkları gibi Ukrayna topraklarına da aynı hareketi yapmaları, Rusya Devlet Başkanı ile artık konuşulacak hiçbir şey bulunmadığı manasına gelmektedir. İlhak, onu bütün insanlık ile karşı karşıya getiren bir davranıştır. Artık bütün dünyanın her tarafından bu şekilde bir mesaja gerek var." şeklinde konuştu. 

Oy sayımları büyük oranda bitti, büyük oran “Evet” dedi 

Akşam vakitlerinde bitirilen oy verme işleminin sonrasında bütün kesimlerde oy sayımı sağlanırken, oyların yüzde 100’ünün açıldığı, Luhansk bölgesinde hayatını sürdürenlerin yüzde 98,42'si, Herson'da bulunan vatandaşların yüzde 87,5'i ve Zaporijya’da bulunan kişilerin yüzde 93,11'i Rusya’ya katılım sağlama için “evet” dedi. 

Donbas Bölgesi'nde yer alan 3 kısımda kesin açıklanmayan sonuçlara göre, Rusya kesimine katılım sağlamak için karar verilirken, Donetsk Bölgesi'nde ise oy açılımının yüzde 56,85'ine kadarı sayıldı. Donetsk’te ise açılan oylarda mevcut durumda vatandaşlardan yüzde 94,75’inin Rusya'ya geçiş yapılması için “evet” dediği ifade edildi. 

Donetsk'te de belirlenen 3 bölge ile benzer sonucun geleceği tahmin ediliyor. 

Yorumlar (0)