Raportörden Suudilere 'Kaşıkçı' suçlaması

BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, "Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin çok sayıda teori var ama hiçbiri, Suudi Arabistan devletinin sorumluluğundan başka bir yol göstermiyor." diye konuştu.

DÜNYA 26.06.2019, 18:00 26.06.2019, 22:57
Raportörden Suudilere 'Kaşıkçı' suçlaması

Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinden Suudi Arabistan'ın sorumlu olduğuna işaret ederek, "Suudi Arabistan tarafından yürütülen soruşturma, emir komuta zincirinin ortaya çıkarılmasında başarısız oldu." ifadelerini kullandı.

"HER İHTİMAL SUUDİ ARABİSTAN'I GÖSTERİYOR"

Özel Raportör Agnes Callamard, BM Cenevre Ofisi'nde devam eden BM İnsan Hakları Konseyi'nin 41'inci oturumunda yaptığı konuşmada, "Soruşturmada elde edilen kanıtlar, Kaşıkçı'nın öldürülmesinin, Suudi Arabistan Krallığı'nın sorumlu olduğu bir yargısız infaz, zorla kaybolma ve muhtemelen bir işkence eylemi oluşturduğunu göstermektedir. Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin çok sayıda teori var ama hiçbiri Suudi Arabistan devletinin sorumluluğundan başka bir yol göstermiyor." değerlendirmesini yaptı.

15 Suudi devlet ajanının resmi statülerini kullanarak Kaşıkçı'yı infaz ettiğini öne süren Callamard, cinayetin özenle planlanmış, kapsamlı koordinasyon ve önemli insan kaynaklarını içeren bir operasyonun sonucu olduğunu kaydetti.

Callamard, soruşturma sonucunda yayımladığı rapora göre, cinayetin yalnızca yerel bir mesele olarak kabul edilemeyeceği sonucuna vardıklarını belirtti.

Callamard, "Suudi Arabistan tarafından yürütülen soruşturma, emir komuta zincirinin ortaya çıkarılmasında başarısız oldu." dedi.

Yorumlar (0)