Rahatlığı İngiltere'yi çıldırttı: 10 Numara zorbası!

İngiliz basını, Başbakan Boris Johnson'a "danışmanını koruduğun için" çok sert tepki gösterdi.

DÜNYA 25.05.2020, 10:14
Rahatlığı İngiltere'yi çıldırttı: 10 Numara zorbası!

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınıyla mücadele kapsamında alınan karantina kurallarını ihlal etmekle suçlanan Başdanışmanı Dominic Cummings'e arka çıkması İngiliz basınında sert tepkiye neden oldu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Başdanışmanı Dominic Cummings'in kuralları ihlal ettiğine ilişkin ilk haberleri yapan Daily Mirror ve Guardian gazetelerinin yanı sıra hükümete yakınlığıyla bilinen Daily Mail gazetesi Boris Johnson'ı sert dille eleştirdi.

Hükümete yakın gazete Daily Mail şok etti

Hükümete yakınlığı nedeniyle beklenmedik tavır sergileyen Daily Mail'in haberinde "Başbakan (Boris Johnson) kendi sıkı karantina kurallarını çiğneyen 10 Numara (Başbakanlık) zorbasına yüzsüzce destek verdi. Şimdi tüm ulus şunu soruyor: Hangi gezegende yaşıyorlar?" diyerek ülkede şok etkisi yarattı.

Daily Mail gazetesinin başyazısında ise İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Başdanışmanı Dominic Cummings'ten istifa etmesi veya Boris Johnson'ın onu görevden alması istenirken, danışmanın karantina ruhu ve kurallarını ihlal ettiği ve bu durumunun "her bencil kişiye halk sağlığıyla oynama izni verdiği" belirtildi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın halkın bu konuda ne düşündüğünü çok iyi anladığını söylediği fakat durumun hiç de böyle olmadığı belirtilen yazıda, "Ne Johnson ne de Cummings bu güven ihlali karşısında zerre pişmanlık gösterdi. Aptal olduğumuzu mu sanıyorlar?" ifadeleri kullanıldı.

Daily Mirror: Cummings hilekâr, Johnson korkak!

Daily Mirror, haberinde İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Başdanışmanı Dominic Cummings'i "hilekar" ve ona arka çıkan Boris Johnson'ı ise "korkak" olarak niteledi. Haberde, Başdanışman Dominic Cummings'in "bildiğini okurken" Başbakan Boris Johnson'ın da ona karşı harekete geçmekten "korktuğu" belirtildi.

Guardian: Hiç kandırıldığınızı hissettiniz mi?

Guardian gazetesinin haberinde ise kendi milletvekilleri ve bilim kurulu uzmanlarının da aralarında olduğu çok sayıda kişiden gelen eleştirilere rağmen İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Dominic Cummings'i savunduğuna vurgu yapılarak, Başbakan Boris Johnson'ın danışmanının kariyerini kurtarmak için kendi siyasi itibarını riske attığı kaydedildi.

Gazetenin başyazısında ise "Hiç kandırıldığınızı hissettiniz mi? Kuralların Başbakan Boris Johnson'ın arkadaşları için isteğe bağlı olduğu ortaya çıktı." ifadeleri kullanıldı.

Daily Telegraph, Sun, Daily Express, Times...

Diğer taraftan hükümete yakın Daily Telegraph, Sun ve Daily Express gazeteleri, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın sözlerine yer vermekle yetinirken, Times gazetesi ise İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın başdanışmanı Dominic Cummings hakkında söylediği "Herhangi bir baba gibi davrandı" şeklindeki ifadesini manşette taşıdı.

Boris Johnson, tepkilere rağmen koruyor!

Mart ayı sonunda yeni tip koronavirüs (Covid-19) belirtileri göstermeye başlayan Başdanışman Dominic Cummings'in, sokağa çıkma kısıtlamaları sürerken ailesiyle Londra’yı terk ettiği ve yüzlerce kilometre ötedeki ebeveynlerinin yanında kaldığı ortaya çıkmıştı.

Muhalefet partileri, ülkedeki sokağa çıkma kısıtlamalarını ihlal etmekle suçladığı Başdanışman Dominic Cummings'in istifa etmesi veya görevden alınması için çağrı yapmıştı.

Ancak İngiltere Başbakanı Boris Johnson dün yaptığı açıklamada, Başdanışman Dominic Cummings ve eşinin koronavirüs kapmaları sebebiyle 4 yaşındaki oğullarının bakımı için seyahat ettiğini ve bunun da kurallara aykırı olmadığını ifade ederek, görevden alma çağrılarını kabul etmemişti.

İngiltere'de hükümet tarafından getirilen kurallar kapsamında semptom gösteren kişilerin en az 7 gün evde kalması istenirken, genel olarak halkın da hasta olmasalar bile şehirler arası seyahat etmeleri ve hane halkı üyesi olmayan aile bireyleriyle kalmaları yasaklanmıştı.

Kutuplaştırıcı isim: Dominic Cummings

İngiltere Başbakan Başdanışmanı Dominic Cummings, Avrupa Birliği ile Türkiye dahil diğer ülkelerden göçün sıklıkla dile getirildiği 2016 Brexit referandumu kampanyasını yöneten isim olarak biliniyor.

Kutuplaştırıcı bir isim olduğu sıkça vurgulanan Dominic Cummings'in liderliğindeki AB karşıtı kampanyada, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyesi olması durumunda milyonlarca Türk göçmenin İngiltere'ye geleceği ileri sürülüyordu. 

Yorumlar (0)