Rabia'dan beri kaç kişi zindana atıldı?

Rabia Meydanı'nın boşaltılmasından bu yana 60 binin üzerinde kişi zindanlara atıldı.

DÜNYA 14.08.2019, 00:47
Rabia'dan beri kaç kişi zindana atıldı?

İhvan (Müslüman Kardeşler Teşkilatı) Genel Sekreteri Mahmud Hüseyin, Mısır'ın başkenti Kahire'deki Rabia ve Nahda meydanlarının silah zoruyla boşaltıldığı 14 Ağustos 2013 tarihinden bu yana 60 binden fazla insanın zindanlara atıldığını açıklayarak, "Rabia ve Nahda meydanlarının boşaltılması, modern Mısır tarihinde meşru haklarını isteyen insanlara karşı yapılmış bir katliamdır." ifadelerini kullandı.

Rabia Meydanı’nın boşaltılmasının 6. yılı dolayısıyla İstanbul’da düzenlenen konferansta konuşan Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Genel Sekreteri Mahmud Hüseyin, Rabia ve Nahda meydanlarının boşaltılmasının modern Mısır tarihinde meşru haklarını isteyen insanlara karşı yapılmış bir katliam olduğunu belirtti.

BM (Birleşmiş Milletler) tarafından katliamı gerçekleştirenler hakkında herhangi bir işlem yapılmadığını hatırlatan İhvan (Müslüman Kardeşler Teşkilatı) Genel Sekreteri Mahmud Hüseyin, Rabia Meydanı’nın boşaltılmasının ardından 60 binden fazla insanın zindanlara atıldığını ve haklarında yalan iddialarla davalar açıldığını anlattı.

İhvan (Müslüman Kardeşler Teşkilatı) Genel Sekreteri Mahmud Hüseyin, Mısır’ın demokratik yollardan seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin tıbbi ihmaller neticesinde şehit olduğunu da söyleyerek, "Bu ne çirkin bir siyasi rekabet ve ne ahlaksız bir intikam anlayışıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Genel Sekreteri Mahmud Hüseyin, Mısır’ın içinde bulunduğu ekonomik, siyasi ve sosyal krizler sebebiyle cuntacı Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi yönetiminin fazla devam edemeyeceğini öngördüğünü ancak Sisi'nin yine dikta yöntemi ile yerinde kalmaya çalışacağına inandığını sözlerine ekledi.

Rabia olaylarında neler olmuştu?

Mısır’ın demokratik yollardan seçilen ilk ve son Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi 3 Temmuz 2013 tarihinde askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmıştı.

Muhammed Mursi'nin alaşağı edilmesinin ardından darbe karşıtları ve meşruiyet taraftarları, başkent Kahire’deki Rabia Meydanı’nda oturma eylemi başlatmıştı.

Mısır güvenlik güçleri, yaklaşık bir buçuk ay süren eylemi bitirmek için 14 Ağustos 2013 sabahı saat 06.30'da Rabia Meydanı'na dört koldan müdahale etti.

Polis ve ordunun ortaklaşa müdahalesinde Nil'in batı yakasında yer alan Kahire Üniversitesinin önündeki Nahda Meydanı da vardı. Buraya da Rabia Meydanı'na yapılan operasyon ile aynı anda baskın yapıldı.

Sabahın 6,30'undan akşam saatlerine kadar devam eden baskında polis mavzerleri ve buldozerler bile kullanıldı. Ayrıca keskin nişancılar da işaretlenen bazı kişileri vurdu.

İhvan'ın siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Dr. Muhammed el-Biltaci'nin 17 yaşındaki kızı Esma el-Biltaci de işaretlenenler arasındaydı ve Esma el-Biltaci de bu şekilde şehit edildi. Fötr şapkalı bir kişinin Esma'yı sarı çantayla işaretlemesi, keskin nişancının tetiğe basmasının ardından bölgeden uzaklaşması kamera kayıtlarında görüldü.

Resmi verilere göre, Rabia Meydanı’nın boşaltılması esnasında 8'i polis 632 kişi hayatını kaybetti, iki bine yakın kişi yaralandı. Aynı gün 800 eylemci gözaltına alındı.

Yorumlar (0)