Putin’den ulusal para birimiyle ticaret çağrısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, konuşmasında iş dünyasına ve güvenilir ticaret birliklerine ulusal para birimi ile ticarete geçişin hızlandırılmasının gerekli olduğunu açıkladı.

DÜNYA 18.04.2022, 17:19 19.04.2022, 09:17
Putin’den ulusal para birimiyle ticaret çağrısı

Vladimir Putin, Rus ekonomisine dair iktidar yetkilileriyle yaptığı toplantıda, Batılı ülkelerin yaptırımlarla istedikleri hedeflere erişmediklerini belirtti.

Rus bankacılık sisteminin çökmesini isteyen Batılı ülkelerin, marketlerde ürün sıkıntı oluşmasını istediklerini belirten Vladimir Putin, "Rusya'ya karşı yapılan bu siyasetin herhangi bir etkisinin olmadığını söyleyebiliriz. Bunun yanında bu yaptırımları yapanlara tahribat oluşturuyor. İşsizliğin ve enflasyonun yükselmesi, Avrupalıların hayat standartlarının düşmesi, ABD ve Avrupa'da ekonomik koşulların bozulmasından söz ediyorum." dedi.

Putin, Rusya'nın yapılan "başka bir benzeri olmayan" yaptırımlara karşı dik durduğunu söyleyerek, "Durum düzene kavuşuyor. Rublenin döviz karşısındaki durumu şubatın ilk yarısındaki olan tutarla aynı düzeye geldi. Bankalarda bulunan nakit döviz aynı şekilde mevcut duruma gelirken vatandaşların mevduatları miktar olarak artış gösteriyor.” şeklinde ifade etti.

Rusya’da enflasyon 17,5 seviyesinde

Enflasyon düzeyinin yüksek olduğunu açıklayan Putin, "8 Nisan tarihinden sonrasında yıllık enflasyon yüzde 17,5 düzeyinde. Bunlar fazla miktarlar. Halkımız bu durumu bütçelerinde hissedebiliyor, fiyatların arttığını görüyorlar. Fakat biz bu konuda vatandaşlara enflasyon dalgasıyla mücadelede yardımcı olmalıyız." dedi.

Putin, batılı ülkelerin yaptırımları sebebiyle iç piyasadaki ticari imkânların etkilendiğini, ithalatta ve ihracat tedariklerin taşınmasında ve ödemelerde yaşanan sorunlar olduğunu açıkladı.

İşletmelere, yaşanan durumda yardımcı olunması gerektiğine vurgu yapan Putin, "Güvenilir ticaret ortaklarıyla ve iş dünyasına ulusal para birimleriyle ticarete atılmanın hızlandırılması dahil maksimum takviyeyi vermeliyiz. Değişiklik gösteren bu durumlarda hızlı aksiyon almamız gerektiğine vurgu yapmak istiyorum." diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)