Putin’den ABD’ye Ukrayna uyarısı: Yaptırım uygularsanız…

Rusya Devlet Başkanı Putin ve ABD Başkanı Biden görüştü. Görüşmede Biden’a Ukrayna meselesine dair uyarılar yapan Putin, ülkesine yaptırım uygulanması durumunda, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden’a “ilişkileri koparacağı” yönünde uyarıda bulundu.

DÜNYA 31.12.2021, 09:44 31.12.2021, 23:19
Putin’den ABD’ye Ukrayna uyarısı: Yaptırım uygularsanız…

Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, Biden ve Putin’in yaptığı telefon görüşmesine dair gazetecilere açıklamalar yaptı.

“Görüşme yapıcı geçti”

50 dakika süren görüşmenin ciddi bir havada geçtiğini kaydeden Uşakov, “Yapılan görüşmeden memnunuz. Çünkü net, açık ve dolu bir görüşmeydi. Genel Olarak yapıcıydı.” dedi.

Rusya’dan NATO ve ABD ile 2 anlaşma taslağı

Rusya’nın NATO ve ABD ile çeşitli güvenlik garantilerine ilişkin teklifleri içeren 2 anlaşma taslağını ulaştırdığını hatırlatan Uşakov, tekliflerin görüşmede ele alındığını kaydetti.

Uşakov, “ABD tarafının bu belgelerde bulunan Rusya’nın endişelerinin mantığını ve özünü anlama arzusu göstermesi önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu.

“Müzakerelerdeki sonuca ihtiyacımız olduğunu vurguladık”

ABD ve Rusya arasında bu konuya ilişkin gerçekleşecek olan müzakerelerin önemine işaret eden Uşakov, “Putin bu müzakerelerdeki sonuca ihtiyacımız olduğunu ve Rusya’nın güvenliğini sağlamaya ilişkin sonuçlar elde etmeye gayret gösterileceğinin altını çizdi. Biden, görüşmeye katılarak bunu ciddi şekilde kayda aldı.” şeklinde konuştu.

Ukrayna problemi

Yapılan görüşmede Ukrayna konusunun da konuşulduğunu kaydeden Uşakov, “Biden çok net bir şekilde, Amerika Birleşik Devletleri’nin Ukrayna’da silah konuşlandırma niyetinde olmadığını kaydetti. Putin de konuya ilişkin, Amerika’ya iletmiş olduğumuz belgelerde önemli bir yer ayrıldığını söyledi.” şeklinde konuştu.

Uşakov, “Putin, zor bir durumda, ABD sınırlarında silahlar konuşlandırıldığında, Amerika Birleşik Devletleri’nin davranacağı şekilde davranacağımızı vurguladı.” dedi.

“Yeni yaptırımlar ilişkileri kopartabilir”

Yuriy Uşakov, şunları söyledi:

“Biden, Ukrayna sınırında gerilim artarsa, Batı ülkelerinin Rusya’ya karşı askeri, finans ve ekonomi alanında geniş çaplı bir yaptırım uygulayacağına dikkati çekti. Fakat, Putin, buna tepki vererek, Batı’nın daha önce benzeri görülmeyen yaptırımları belirli koşullarda uygulamak yönündeki karar almasının, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin bütünüyle koparılmasına yol açabileceğini ve batıyla ilişkilere ciddi bir düzeyde zarar verileceğini kaydetti. Putin bunun büyük bir hata olacağını ifade etti. Böyle hatalar son 30 senede çok yapıldı. Bundan dolayı bu durumda başka hataların yapılmaması gerekiyor.”

Biden: Nükleer savaşın kazananı olmaz

Biden ve Putin görüşmesinde, nükleer silah meselesinin de konuşulduğunu söyleyen Uşakov, “Biden’ın görüşme esnasında nükleer savaşın başlatılmamasının gerekliliğini ve bu savaşın kazanılamayacağını defalarca vurgulaması büyük bir önem taşıyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya dünyanın en büyük nükleer potansiyeline sahip olduğunu anlıyor.” şeklinde konuştu.

Biden: Güvenlik ve barışın sağlanması hususunda önemli rol oynamalıyız

Uşakov, Biden’ın ABD ve Rusya’nın Avrupa’da ve başka yerlerde güvenlik ve barışın sağlanması hususunda önemli rol oynaması gerektiğini vurguladığını kaydetti.

ABD ve Rusya arasında diyaloğun sürdürülmesinin önemine vurgu yapan Uşakov, “Bu konuda Biden, ileride bizimle bu şekilde pozisyon sergileyeceği onayladı.” dedi.

Yorumlar (0)