Putin: Virüs artık yayılmıyor!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkede yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yayılmasını engellemeyi başardıklarını söyledi.

DÜNYA 18.03.2020, 09:23
Putin: Virüs artık yayılmıyor!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya genelinde 93 kişide görülen yeni tip koronavirüse ilişkin bir dizi ziyarette bulundu. İlk olarak Moskova'da kurulan Koronavirüs Gözlem Merkezine giden Putin, Başbakan Mihail Mişustin'den merkezin çalışmaları ile ilgili bilgi edindi. Putin, doktor ve sağlık personeli ile de sohbet ederek ülkedeki Covid-19 ile ilgili alınan tedbirler hakkında detaylı bilgi aldı. 

Mihail Misuştin, çevrimiçi bir platform ile cep telefonu uygulaması kurduklarını ve vatandaşların bu kanallar üzerinden doğrudan doktorlar ile görüntülü olarak iletişime geçebileceklerini kaydetti.

Merkezde bulunan sağlık ekipleriyle sohbet eden Putin, "Virüsün insanlar arasında belirli yaş kriterlerine göre yayılım gösterdiğini biliyoruz. Virüs yaşlı kesimde daha sık görülüyor. Ülkemizde koronavirüs vakaları 93-96 aralığında. Diğer ülkelerde bu katlanarak artıyor. Ancak buna karşı tedbir ve önlemlerimizi arttırıp daha aktif olarak çalışmalıyız" mesajını verdi.

Kabine toplantısı yapıldı 

Vladimir Putin, Mihail Mişustin ile gözlem merkezini ziyaret ettikten sonra Rusya hükümeti bakanlar kabinesi ile özel bir toplantı düzenledi. Bir kısmı basına kapalı gerçekleşen toplantıda Putin, ülkede yeni tip koronavirüse yönelik tedbirlerin üst düzeyde olduğunu belirterek durumun tamamen kontrol altında olduğunu kaydetti. Putin ayrıca, virüsün yayılmasını alınan tedbirler doğrultusunda engellemeyi başardıklarını sözlerine ekledi.

Toplantının ardından Rusya'da görev yapan doktor, hemşire ve sağlık görevlilerinin tüm izinlerinin iptal edildiği hatırlatılarak Covid-19'a karşı gösterilen yoğun çaba ve mesai için görevde bulunanların maaşlarına zam yapılacağı duyuruldu.

Taşınabilir test cihazı geliştiriliyor

Putin, Rusya’da Covid-19’un tespiti için yeni bir taşınabilir hızlı test cihazının geliştirildiğini söyleyerek bu cihazın dünyada bir ilk olduğuna aktardı. Putin, "Rusya’nın finanse ettiği ve Japon uzmanlarla geliştirilen taşınabilir hızlı Covid-19 test cihazının üretimine Nisan'da geçilmesi planlanıyor." ifadesini kullandı.

Ülkedeki doktor ve sağlık çalışanlarının desteklenmesi için gereken tedbirlerin alınmasını isteyen Putin, uzaktan reçetesiz ilaçların alımı konusunda da karar imzaladığını ve sağlık malzemeleri ile ilaç rezervlerinin artırılacağını kaydetti. 

Putin, Covid-19 konusunda halka da çağrıda bulunarak, "En katı ve sert kontrolü sağlamak gerekiyor. Vatandaşlardan alınan önlemleri anlayışla karşılamalarını istiyorum." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)