Putin: Ukrayna ile müzakerelerde çıkmaza girdik!

Ukrayna ile müzakerelerde çıkmaza girdiklerini kaydeden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Buça'daki provokasyon ortaya çıktıktan sonra Ukrayna tarafı, kendi onayladığı anlaşmayı iptal etti ve masadan çekildi." dedi.

DÜNYA 12.04.2022, 20:06 12.04.2022, 20:16 Hakan Öksüz
Putin: Ukrayna ile müzakerelerde çıkmaza girdik!

Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaların 48'inci günü geride kalmak üzere. Rusya'nın saldırılarına rağmen Ukrayna'nın oldukça güçlü bir direniş sergilediği kaydediliyor. İki tarafın da savaşın bitirilmesi için ne zaman müzakere masasına oturacağı merak ediliyor. 29 Mart'ta İstanbul Dolmabahçe'de yapılan müzakerelerin devam edip etmeyeceğine ilişkin çeşitli iddialar, her iki ülkenin basınında da yer alıyor.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile yaptığı görüşme sonrası basın toplantısı düzenleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile yeniden müzakere masasına oturulup oturulmayacağına ilişkin sorulara yanıt verdi. İstanbul'da Ukrayna ile müzakere masasına oturduklarını beliten Putin, "Ukrayna cephesi, masadaki bütün anlaşmaları reddetti." dedi. 

"Savaş trajedi ancak seçeneğimiz yoktu"

Ukrayna'ya yönelik düzenledikleri operasyonun planlanan şekilde sorunsuzca devam ettiğini söyleyen Putin, "Daha hızlı olabilirdik. Ancak bölgede sivil kayıp olmaması için mecburen yavaşladık." diye konuştu. En az kayıpla görevi tamamlamak istediklerine değinen Putin, "Sakince devam edeceğiz. Bu savaşın bir trajedi olduğu şüphesiz. Ancak elimizde başka seçeneğimiz yoktu. İki tarafında da kabul edebileceği bir anlaşma imzalanana kadar bu operasyon sürecek." ifadelerini kullandı.

"Masadan kendileri kalktı"

İstanbul'da Ukrayna ile müzakere masasına oturduklarını hatırlatan Putin, barıştan hiçbir zaman kaçmadıklarını dile getirdi. Putin, "Oldukça iyi bir seviyeye de ulaşmıştık. Ukrayna için bazı güvenlik garantileri sunmuştuk. Ancak Ukrayna tarafının istediği güvenlik garantileri çok sertti. Daha sonra Buça'daki provokasyon ortaya çıktı. Ukrayna tarafı, kendi onayladığı anlaşmayı iptal etti ve masadan çekildi." diye konuştu.

Donbas, Kırım ve Sivastopol konusunda iki ülkenin de ortak bir zemin bulmakta zorlandığına değinen Putin, "Yine çıkmaza girdik. Belarus, anlaşma yapmak için iki ülkeye göre de uygun bir yer. Buça'da yapılan provokasyon ile ilgili bazı kanıtlar elimize ulaştı. Bizzat sayın Lukaşenko bize getirdi." dedi.

"Avrupa, ABD'ye boyun eğdi"

Günümüz dünyasında tek bir ülkenin bütün dünyayı hegemonyası altına alamayacağını belirten Putin, "Şartlar, Soğuk Savaş döneminden bile daha zor. Avrupa ülkelerinin yöneticileri, ABD'ye boyun eğdi. Ancak bunu söylemeye utanıyorlar. Bizim ekonomimimz halen daha sağlam, elbette bazı sorunlar var. Bize yönelik yaptırımların orta ve uzun vade sürme tehlikesi bulunuyor. Bu bizi zorlar ancak yaptırımları uygulayanları da zorlar. Yaptırımlar sonucu gıda fiyatlarında meydana gelecek fahiş artış, milyonlarca kişiyi açlığa sürükler." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)