Putin Rusya'yı tam ikiye böldü!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yeniden seçilmesi talebi Rusları tam ikiye böldü.

DÜNYA 27.03.2020, 12:45
Putin Rusya'yı tam ikiye böldü!

Rusya'da yapılan kapsamlı bir araştırmada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2024 yılından sonra da "iki dönem daha" devlet başkanı olmasına olanak sağlayan düzenlemeye destek verenlerin oranı yüzde 48, karşı çıkanların oranı ise yüzde 47 çıktı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yeniden aday olmasını sağlayacak anayasa değişikliği Rus halkını tam olarak ikiye böldü.

Rus Levada Analiz Merkezi, 2024 yılından sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yeniden devlet başkanı olma olanağı veren anayasa değişikliği tasarısı konusunda kamuoyu araştırması yaptı.

Araştırmanın sonuçlarına göre, parlamentoda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2024 yılından sonra iki dönem daha devlet başkanı olmasına imkân veren düzenlemeye yüzde 48 destek verilirken, karşı çıkanların oranı ise yüzde 47 oldu.

"Putin devlet başkanı olsun mu?"

"Vladimir Putin’i 2024 yılından sonra yeniden devlet başkanı görmek ister misiniz?" sorusuna ise araştırmaya katılanların yüzde 46’sı "evet" cevabı verirken, "hayır" diyenlerin oranı yüzde 40’ı geçmedi.

Bu soruyu cevaplamanın zor olduğunu söyleyenlerin yani çekimser kalanların yüzdesi ise 14.

Rus Parlamentosunda milletvekillerinin talebi üzerine Rusya'da siyasi sistemi değiştirecek anayasa değişikliğine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e özel hazırlanan tasarı dahil edilmişti.

2036 yılına kadar devlet başkanı olarak kalabilir

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçmişteki iki dönem görev süresini sıfırlayan tasarıyla anayasa gereği üçüncü dönem yasağına rağmen yeniden devlet başkanı adayı olabilecek. 2024 yılındaki seçimde aday olmasının yolunu açan tasarı sayesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2036 yılına kadar devlet başkanı olarak kalması mümkün olabilecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kısa süre önce anayasa değişikliğini 22 Nisan 2020 tarihinde halk oylamasına sunacak kararı imzalamıştı.

Fakat yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri çerçevesinde referandum belirsiz bir tarihe ertelenmişti.

Yorumlar (0)