Putin, Orta Doğu'da müttefik arıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ticaret ve yatırım görüşmeleri için Suudi Arabistan'ı ziyaret etti.

DÜNYA 14.10.2019, 16:54
Putin, Orta Doğu'da müttefik arıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 10 yılı aşkın bir süredir ilk kez Suudi Arabistan'a gitti. Enerji bakanı ve Rusya devlet bütçesi şefiyle birlikte Suudileri ziyaret eden Putin, Rus nüfuzunun gittikçe büyüdüğü bölgede ticaret ve yatırım fırsatlarını görüşmek için bulunuyor.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de, Rus ziyaretinden oldukça memnun. Petrol tabanlı ekonomilerindeki sektörleri çeşitlendirip geliştirmek isteyen Arap ülkeleri, Vladimir Putin'in ziyaretinin yarattığı fırsatları değerlendirmek istiyor. Vladimir Putin, Salı günü de BAE'ye gidecek.

Yeni yatırımlar, Ukrayna müdahalesinden sonra zirve yapan ABD ve Avrupa Birliği yaptırımlarıyla ve Rus petrolünün fiyatının düşmesiyle zarar gören ve ekonomistlere göre 2019 için belirlediği ekonomik hedefleri tutturamayacak olan Rus ekonomisi için hayati önem taşıyor. 

Rus devlet bütçesi, anlaşmalardan 2 milyar dolara yakın bir getiri beklerken, Suudi Arabistan, Rusya'nın uzay teknolojisindeki kapsamlı bilgilerinden faydalanmak niyetinde.

Rusya, Suudiler ve İran arasındaki ilişkileri düzeltmek istiyor

Uzun süredir ABD'nin önemli bir müttefiki olan Suudi Arabistan ve Rusya, son yıllarda oldukça yakınlaştı. Bu yakınlaşmanın en önemli noktalarından biri, Kral Selman'ın Ekim 2017'deki Rusya ziyareti olarak gösteriliyor.

Putin'in Suudi Arabistan ziyareti ise enerji ve petroldeki iş birliğini artırmak ve Rusya'daki Suudi yatırımlarını teşvik etmenin de dışında Rusya'nın Orta Doğu'daki artan ilgisi ve nüfuzu için de önemli bir adım.

Ziyaretinden önce Suudilere ait Al Arabiya televizyonuna konuşan Putin, İran ve Suudiler arasındaki gerginliği azaltmak istediğini söyledi. Rusya, şimdiye kadar Sünni Suudiler ve rakibi Şii İran ile ilişkilerini iyi tutmayı başardı. Rusya aynı zamanda Suriye'ye askeri birlikler göndererek Orta Doğu'daki varlığını sağlamlaştırdı. Putin, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile "dostane ikili ilişkiler" içinde olduklarını söyledi.

"ABD bağlantılarına kötü etkisi yok"

Suudilerin Rus S-400 hava savunma sistemi alıp almayacağı henüz bilinmiyor; böylesi bir hareket ABD'yi oldukça rahatsız edebilir. Suudiler, ABD ile birlikte Eylül ayında İran'ı drone ve füze saldırılarından sorumlu tutmuştu ve bu olayla birlikte Suudi Arabistan'ın hava savunma açıkları belli olmuştu.

Geçtiğimiz Pazar, Rusya'yla yakınlaşmasının ABD'den nasıl bir tepki çekeceğinin sorulması üzerine Suudi Dışişleri Bakanı Adil el-Zübeyir, "Rusya'ya yakın olmamızın ABD'ye olan bağlantılarımıza kötü bir etkisi olduğuna inanmıyoruz. Aynı anda hem ABD'yle hem de Rusya'yla iyi ilişkilere sahip olabiliriz" dedi.

Yorumlar (0)