Putin korona aşısını bulduk diyor ama bir sorun var!

Rusya Devlet Başkanı Putin, bugün korona aşısını tescilleyen dünyadaki ilk ülke olduklarını duyurmuştu. Ancak DSÖ'nün verilerine göre aşı 26 aşı denemesi arasında henüz birinci safhada bulunuyor.

DÜNYA 12.08.2020, 00:58
Putin korona aşısını bulduk diyor ama bir sorun var!

Vladimir Putin, devlet yetkilileriyle birlikte düzenlemiş olduğu bir basın toplantısında koronaya karşı geliştirilen ilk aşının tescillendiğini duyurmuştu.

Putin, "Bildiğimiz kadarıyla bu sabah koronaya karşı bir aşı dünyada ilk kez tescil edildi. Aşı için çalışan herkese teşekkürlerimi sunuyor. Bu bütün dünya için büyük bir an." dedi.

Amerika Sağlık Bakanı Alex Azar ise katıldığı bir canlı yayında Putin'in korona aşısı konusunda bugün yapmış olduğu açıklamayı değerlendirdi.

"Güvenilirlik asıl önemli olan"

3 klinik deney safhasından aşının büyük bir başarıyla geçtiğine ilişkin şeffaf bir veriye ihtiyacın olduğunu kaydeden Azar, "Önemli olan ilk bulmak değil, bu aşının tüm Amerika ve dünya halkı için güvenilir ve etkili olması." dedi. 

Öte yandan Azar aşı konusunda ABD'nın yıl sonuna kadar çalışmalarını 3 deney safhasını da bitirerek tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.

(ABD Sağlık Bakanı Alex Azar)

Rusya'nın aşısı ilk safhada

Öte yandan DSÖ'nün açıkladığı verilere göre Rusya'nın tescillediğini söylediği aşı, dünya üzerinde 26 aşı adayı arasında birinci aşamada görünüyor.

Aşının yaygınlaşabilmesi için 3 aşamalı insanlar üzerinde testinin yapılması gerekiyor. İlk aşamada az sayıda olan gönüllü sağlıklı denek ile test edilen aşının güvenli olup olmadığı ve muhtemel yan etkileri de araştırılıyor.

İkinci aşamaya geçildiğinde aşı adayının etkinliğinin 100'ün üzerinde denk için testi yapılıyor.

Üçüncü aşamada ise aynı işlem birkaç bin deney için uygulanıyor. Bu işlem bazen aylar ve hatta yıllar alabiliyor.

Yorumlar (0)