Putin imzaladı: Anlaşma askıya alındı

Vladimir Putin, Rusya Federasyonu'nun, ABD ile gerçekleştirilen ve kıtalar arası nükleer balistik füze becerilerini dizginlemeyi hedefleyen 'Yeni START'a (Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşması) katılımını askıya alan yasaya imza attı.

DÜNYA 28.02.2023, 22:31
Putin imzaladı: Anlaşma askıya alındı

Rusya Devlet Yasa Bilgi Sistemi'nde paylaşılan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin'in imzaladığı yasa doğrultusunda, ABD ile Rusya Federasyonu arasındaki anlaşma askıya alındı.

Yasa gereği, Rusya Federasyonu'nun bahse konu antlaşmaya tekrar katılımına ilişkin karar Putin tarafından alınabilecek.

Vladimir Putin, 21 Şubat tarihinde gerçekleştirdiği Federal Meclis konuşmasında, ülkesinin ABD ile yapılan 'Yeni START'a katılımını askıya aldıklarını duyurmuştu. 

Rusya Parlamentosunun alt kanadı olan Devlet Duması da söz konusu antlaşmayı askıya alan yasayı bir gün sonra kabul etmişti.



İlki 1991'de imzalanmıştı

Amerika Birleşik Devletleri'nin Sovyetler Birliği ile 1991 yılında, Rusya Federasyonu ile 1993 senesinde imzaladığı START 1 ve START 2'nin (Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşmaları) devamı niteliğinde olan 'Yeni START' antlaşması, Moskova ve Washington arasında yürürlükteki son nükleer antlaşma olarak öne çıkıyor. 

'Yeni START', uzun menzilli füzelere ve nükleer silah başlıklarına sınırlama getiriyor. 5 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe giren 10 senelik antlaşmanın süresi 5 Şubat 2021'de sona erecekti.

Rusya Devlet Başkanı, antlaşmayı beş seneliğine uzatma kararını 29 Ocak 2021 tarihinde imzalamıştı. Washington yönetimi ise antlaşmayı uzatma yönündeki kararını 5 Şubat 2021'de açıklamıştı.

Yorumlar (0)