Putin ile on altı yıl daha mı?

Vladimir Putin'in 2024'te tekrar cumhurbaşkanlığına aday olmasına izin veren anayasa değişiklikleri, bugün Rusya Parlamentosu'nun her iki kanadından da geçerek Putin'in Kremlin'de otuz yılı aşkın bir süre kalma ihtimalini artırdı.

DÜNYA 11.03.2020, 17:56 11.03.2020, 18:00
Putin ile on altı yıl daha mı?

Rusya'nın siyasi manzarasına yirmi yıldır cumhurbaşkanı ya da başbakan olarak hakim olan 67 yaşındaki Putin, kriz zamanlarında dönem kısıtlamalarının önemsiz olduğunu söylemişti.

Eski bir KGB subayı olan Putin'in anayasanın birbirini izleyen ikinci, toplamda ise dördüncü başkanlık döneminin sona erdiği 2024'te koltuktan inmesi gerekiyor. Ancak Putin'in desteklediği değişiklik, kendi başkanlık dönemini resmen sıfıra indirecek.

İki taraf da onayladı

450 koltuklu Devlet Duması, parlamentonun alt meclisi, bugün üçüncü ve son okumada 383 oyla, anayasadaki diğer değişikliklerle birlikte Putin için sıfırlama terimini destekledi. Kimse karşı oy vermezken; 43 politikacı ise çekimser kaldı.

Saatler sonra, 170 koltuklu Federasyon Konseyi, parlamentonun üst meclisi, sadece üç çekimserle birine 160 oyla onay verdi.

Putin eleştirmenlerinin beklediği gibi, bölgesel parlamentolar ve Anayasa Mahkemesi de onaylar ve genel değişiklikler Nisan ayında ülke çapında bir oylamada desteklenirse, Putin 2024'te tekrar cumhurbaşkanlığına aday olma seçeneğine sahip olacak.

Bu durum söz konusu olursa ve Putin'in sağlığı izin verirse, 2036 yılına kadar arka arkaya iki altı yıllık bir süre için potansiyel olarak görevde kalabilir ve bu noktada 83 yaşına basıp 36 yılını Rus siyasetinin zirvesinde geçirebilir.

Böyle bir senaryo, onu Sovyet lideri Josef Stalin'den daha uzun süre iktidarda tutacak ancak 43 yıl boyunca hüküm süren Büyük Petro'ya yetişemeyecek.

Ömür boyu başkan mı?

Kremlin eleştirmeni ve muhalif politikacı Alexei Navalny, Putin'in ömür boyu başkan olmaya çalıştığına inandığını söyledi.

Muhalefetteki siyasetçi ve eski milletvekili Dmitry Gudkov da değişikliklerin ülke anayasasına ölümcül bir darbe indirdiğini düşündüğünü söyledi.

Gudkov, sosyal medyada "Rusya, zaten işe yaramayan anayasasını da iyice kaybetti" dedi.

Yorumlar (0)