Putin ile Esed bir konuda daha anlaştı!

Rusya ile Esed rejimi, Hmeymim Hava Üssü'nün genişletilmesi konusunda da anlaşmaya vardı.

DÜNYA 20.08.2020, 16:56
Putin ile Esed bir konuda daha anlaştı!

Rusya ile Suriye'deki Beşşar Esad rejimi arasında, Rusya’nın Lazkiye’deki Hmeymim Hava Üssü'nün genişletilmesi hususunda anlaşma sağladığı duyuruldu.

Rusya ve Beşşar Esed rejimi tarafından onay verilen anlaşma protokolü, Rusya Devlet Yasal Bilgi Sistemi üzerinden uluslararası kamuoyunun bilgisine sunuldu.

Beşşar Esed rejiminin 21 Temmuz, Rusya'nın ise 30 Temmuz'da onay verdiği anlaşma, Lazkiye’de karada 8 ve denizde 8 hektarlık alanın “tedavi ve rehabilitasyon merkezi” olarak kullanılması için Rusya'ya bedelsiz ve geçici olarak verilmesini öngörüyor.

Rusya ile Beşşar Esed rejimi arasındaki 26 Ağustos 2015 tarihli anlaşma kapsamında, Rus ordusuna ait uçaklar ve Rus askerleri Hmeymim Hava Üssü'ne konuşlanmıştı.

Anlaşma, Rusya'nın Hmeymim Hava Üssü'nün kullanımı için Beşşar Esed rejimine herhangi bir ücret ödemesi şartı getirmiyor.

Ödeme yapılmadan kullanılan askerî üsse getirilecek uçak, askerî personel ve teçhizat ise tamamen Rusya tarafından belirleniyor.

Hmeymim Üssü'ne getirilen hiçbir ekipman için Rusya vergi ödemiyor, ekipmanlar gümrük kontrolüne kesinlikle tabi olmuyor.

Hmeymim Üssü'nde görevli Rus personel ve aileleri ise, sadece diplomatlara tanınan ayrıcalık ve dokunulmazlığa sahip durumdalar.

Anlaşma gereği Beşşar Esed rejimi, Rusya ve askerleri Suriye'de ne yaparsa yapsın herhangi bir dava açamıyor, hiçbir hak iddia edemiyor.

Rusya ordusunun Suriye'de tek kullandığı Hmeymim Hava Üssü değil.

Rus ordusu ayrıca bu ülkede deniz üssü olarak Tartus Limanı'nı da dilediği gibi kullanabiliyor.

Yorumlar (0)