Putin,  Guterres’ı ağırladı: 6 metrelik masa bir kez daha sahnede

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’i ülkesinde ağırlayan Rus lider Vladimir Putin, Ukrayna ile İstanbul’da gerçekleştirilen müzakere sürecinin çok önemli bir gelişme olduğunu ancak bu görüşmelerin Buça’daki provokasyona maruz kaldığını belirtti.  Görüşmede Guterres'in pek çok Avrupalı lider gibi 6 metre uzunluğundaki masada ağırlanması dikkat çekti.

DÜNYA 27.04.2022, 09:53 27.04.2022, 10:16
Putin,  Guterres’ı ağırladı: 6 metrelik masa bir kez daha sahnede

Ukrayna ve Rusya arasında mekik diplomasisine başlayan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kremlin Sarayı’nda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. BM tarafından savunulan tüm kriterlere sonuna kadar bağlı olduklarının altını çizen Putin, gelecekte de bundan geri adım atmayacaklarının altını çizdi. 

Putin, BM ilkelerine bağlı olduklarını vurguladı

Birleşmiş Milletler tarafından tüm dünya halkları için kabul edilen ilkelerin geçerliliğini her daim savunmayı sürdürdüklerini belirten Putin, bazılarının kurallarla dolu bir dünya istediğini ancak bu kuralların yalnızca kendilerine hizmet ettiğini de sözlerine ekledi.

“Tüm dünya halkları Tanrı’nın huzurunda eşittir”

Birleşmiş Milletler tüzüğünün önemine değinen Putin, “Tüm devletler tarafından kabul görmüş olan bu tüzük, tüm halkların ve tüm devletlerin birbirileri ile eşit olduklarını vurgular. Buna benzer söylemleri İncil’de de görüyoruz. Kur’an-ı Kerim ve Tevrat’ta da aynı ifadeler bulunmaktadır. Tüm dünya halkları Tanrı’nın huzurunda eşittir” şeklinde konuştu.

“Donbas’a bakıyoruz, bu insanlar yıllarca Ukrayna hükümetinin baskısı altında yaşadı”

Ukrayna’daki son duruma değinen ve dünya kamuoyuna önemli mesajlar veren Putin, “Ukrayna’daki problem, bundan yaklaşık 8 sene önce bu ülkede yapılan darbe ile başladı. Sonrasında olaylar farklı bir hal aldı. Donbas’a bakıyoruz, bu insanlar yıllarca Ukrayna hükümetinin baskısı altında yaşadı. Ukrayna hükümetleri de geçmiş dönemde bu durumu itiraf etmiştir. Bunları unutmamak gerekir” ifadelerini kullandı. 

“Buradaki halk adeta bir soykırıma uğruyordu”

Rusya’nın değil, Ukrayna’nın Minsk Anlaşması’ndan uzaklaştığını belirten Putin, “Donbas ile ilgili geçmiş dönemde yaptıkları bu apaçık itiraflar sonrası sessiz kalamazdık. Buradaki halk adeta bir soykırıma uğruyordu. Buna bir son vermek ve bu bölgede arzulanan devletin egemenliğini kabul etmekten başka bir seçeneğimiz yoktu” dedi. 

“Bölgede askeri faaliyetler sürse de, müzakere masasından bir çözüm çıkması en büyük arzumuzdur”

Donbas’taki ayrılıkçı grubun Rusya’dan askeri yardım istemesini de yorumlayan Putin, “Bu insanlar uzun süre Ukrayna’nın silahlı baskısı altında yaşadı. Büyük bir saldırganlık gördüler. Bu sebeple bizden yardım talep etmek zorunda kaldılar. Biz bu desteği BM sözleşmesinin maddelerine tamamen uyarak sağladık. Bölgede askeri faaliyetler sürse de, müzakere masasından bir çözüm çıkması en büyük arzumuzdur. Görüşmeler sürüyor, onlarla bir araya gelmeye olumsuz bakmıyoruz” şeklinde konuştu.

“Bu senaryonun nerelerden üretildiğini çok iyi biliyoruz”

Geçtiğimiz haftalarda İstanbul’da gerçekleştirilen müzakere sürecine ayrı bir parantez açan Vladimir Putin, “İstanbul görüşmeleri, müzakere aşamasında çok önemli bir girişimdi. Ancak üzüntüyle belirtiyorum ki, bazı mutabakatlara vardıktan sonra, görüşmelerin devamı için olumlu niyetimizi vurgulamamızdan sonra, Buça’da bir provokasyon yaşandı. Buradaki olaylarda Rus askerlerinin hiçbir bağlantısı bulunmuyor. Bu senaryonun nerelerden üretildiğini çok iyi biliyoruz” dedi. 

“Hepimiz bu görüşmelerin olumlu bir şekilde sonuçlanmasını arzularız”

Buça’da yaşananlar sonrası Ukrayna’nın müzakereye ilişkin tutumlarında ciddi değişiklikler yaşanmaya başladığının altını çizen Putin, “Tüm olumsuz koşullara rağmen, onlarla müzakere etmekten geri durmuyoruz. Şuan görüşmeler çevrim içi olarak sürüyor. Hepimiz bu görüşmelerin olumlu bir şekilde sonuçlanmasını arzularız” ifadelerini kullandı. 

“Ukrayna topraklarının işgal edildiğine inanıyoruz”

Ukrayna’daki son durumun tüm dünya için büyük endişeler doğurduğunu belirten BM Genel Sekreteri Guterres, Putin ile yaptıkları görüşmede bazı konularda farklı görüşlere sahip olduklarını ifade etti. Rusya’nın kendilerine yönelik endişelerini bizzat Putin’in ağzından dinlediğini belirten Guterres, “Ukrayna’daki bu krizin, BM ölçütlerine göre çözülmesi gerekir. BM ilkeleri, egemen bir ülkenin toprak bütünlüğüne kast etmeyi onaylamaz. Biz de Rusya’nın Ukrayna’daki faaliyetlerinin bu çerçevede olduğuna inanıyoruz. Ukrayna’daki son durum herkes için büyük endişeler doğuruyor. Ukrayna topraklarının işgal edildiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

“İki devletin karşılıklı görüşmesine fırsat tanıyan Türkiye’nin bu tutumunu ve iyi niyetini memnuniyetle karşılıyoruz”

Birleşmiş Milletler’in, hiçbir kişi ya da devletin siyasi argümanı olamayacağının altını çizen Guterres, Minsk Anlaşması sürecinde kendilerine yönelik herhangi bir davette bulunulmadığını hatırlattı. Guterres, “Biz Ukrayna ile devam eden görüşmelerin bir parçası değiliz. Bunu kısa süre önce görüştüğüm Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da ilettim. İki devletin karşılıklı görüşmesine fırsat tanıyan Türkiye’nin bu tutumunu ve iyi niyetini memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak öncelikli görevlerimiz var. Bir an önce Ukrayna’daki insani kriz ortamını sonlandırmamız gerekiyor. Bu sorun bir an önce çözüme kavuşturulmalı” dedi. 

Yorumlar (0)