Putin: 'Filistin sorununun çözümüne dair konuların arka plana atılmaması önemli'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Filistin-İsrail arasındaki problem çözülmeden bölgede kalıcı barışın yakalanmasının imkansız olduğunu söyleyerek, “Mevzunun hassaslığı ve bütün dünya için önemi göz önüne alındığında Filistin probleminin çözümüne yönelik konuların uluslararası siyasetin arka planına önemlidir.” açıklamasını yaptı.

DÜNYA 05.06.2021, 11:07
Putin: 'Filistin sorununun çözümüne dair konuların arka plana atılmaması önemli'

Rusya Devlet Başkanı Putin, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu çerçevesinde dünyanın önde gelen haber ajansları yetkilileriyle videokonferans yöntemiyle bir toplantı yaptı.

“İsrail ve Filistin’le dostane ilişkilerimiz var”

Rusya’nın, İsrail ile Filistin arasındaki probleme nasıl bir katkı verebileceğine ilişkin soruya yanıt veren sorusunu yanıtlayan Putin, bölgedeki ilişkilerin özellikle İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki normalleşmeyi sağlaması açısından memnun olduklarını ifade etti. İlişkiler yeniden kurulduğu zaman bunun, milletlerin ve ülkelerin daima yararına olduğunu söyleyen Putin, bütün konuları tartışmak için, çok taraflı ve çok yönlü bir platform oluşturmaya ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Filistin topraklarındaki farklılıkların üstesinden gelinmesinin de mühim bir konu olduğunu aktaran Putin, “İsrail yerleşimleri de söz konusu fakat üst üste yığılan farklı meseleler de var. Tüm bunlar dikkatli bir çalışma gerektirir. Olayın hassaslığı ve bütün dünya için önemi göz önünde bulundurulduğunda, Filistin probleminin çözümüne yönelik konuların uluslararası siyasetin arka planına atılmaması oldukça önemlidir.” yorumunu yaptı.

Mevcut problemlerin, bölgede yaşayan iki halkın çıkarları göz önünde bulundurularak çözülmesini umduklarını belirten Putin, şunları söyledi:

“İki devletli, iki taraflı çözümün, İsrail ve Filistin devletinin kurulması gibi temel sorunların bu topraklardaki her iki halkın, milletlerin çıkarları kapsamında çözülmesini umuyoruz. Bu çözüm, uzun vadeli çerçevesi de olduğu gibi hesaba katmalıdır. Kısa vadeli mevcut çıkarlar tarafından yönlendirilmemek oldukça önemlidir. Yapmamız gereken, uzun ve kalıcı vadeli bir barışı ön planda tutmaktır. Yaptığımız sohbetten yola çıkarak, eski sorunu çözmek için bir reçete bulabileceğimi düşünmüyorum fakat Rusya, katılımcılarla beraber İsrail-Filistin sorununun çözümüne katkıda bulunmayı sürdürecek.

Yorumlar (0)