Putin'den yeni hamle: Kararnameyi imzaladı

Vladimir Putin, seferberlik görevinden kaçmaya çalışanlara yönelik hapis cezasının ağırlaştırılmasını öngören kararnameye imza attı.

DÜNYA 24.09.2022, 20:08 26.09.2022, 09:58
Putin'den yeni hamle: Kararnameyi imzaladı

Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından imzalanan kararname doğrultusunda, ülkedeki askeri ceza kanununda birtakım değişiklikler gerçekleştirildi.

Bu bağlamda, düşman ordusuna gönüllü olarak teslim olan askerlere 10 sene, savaş esnasında yağma yapanlara 15 sene hapis cezası verilebilecek.

Kararnameyle birlikte, seferberlik vaktinde askeri görevden kaçmanın cezası ise 5 seneden 10 seneye çıkarıldı.

Rusya Devlet Başkanı tarafından imzalanan bir diğer kararnameyle de Rusya ordusunda bir seneden fazla sözleşmeli olarak görev icra eden yabancı ülke vatandaşlarının Rusya vatandaşlığına alınma süreçleri kolaylaştırıldı.

Bahse konu yasa tasarıları, geçtiğimiz hafta Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı olan Duma ve akabinde Federasyon Konseyi tarafından da onaylanmıştı.

Almanya kapılarını açtığını duyurmuştu

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Rusya'da kısmi seferberlik ilan edilmesinin ardından askere gitmeyi kabul etmeyenlerin, Almanya'ya iltica müracaatında bulunabileceğini açıklamıştı.

Faeser, Almanya medyasına verdiği demeçte, "Kural olarak, çok ağır baskı tehdidi altında bulunan firari askerler, ülkemizde uluslararası korumadan faydalanırlar. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in rejimine cesur bir şekilde karşı çıkan ve bu sebeple kendilerini büyük bir tehlikeye sokan herkes, siyasi zulüm gerekçesiyle ülkemize iltica müracaatında bulunabilir." diye konuşmuştu.

Nancy Faeser, Almanya'nın halihazırda tehdit edilen ve zulüm gören Rus muhalifleri uzun bir süredir ülkeye kabul etmekte olduğunu anımsatmıştı.

Adalet Bakanı Marco Buschmann ise "Liberal demokrasiyi seven ve Putin'den nefret eden herkes Almanya'ya gelebilir ve bize katılabilir." demişti. 

Yorumlar (0)