Putin'den Trump'a: "Birbirimizin iç işlerine karışmayalım"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'a "birbirlerinin iç işlerine karışmama" çağrısında bulundu. 

DÜNYA 26.09.2020, 09:40
Putin'den Trump'a: "Birbirimizin iç işlerine karışmayalım"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'a "birbirlerinin iç işlerine karışmama" teklifi geldi. 

Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkesi ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında "uluslararası bilgi güvenliği" konusunda işbirliğinin tekrar tesis edilmesi için hazırlanan ayrıntılı eylem planı hakkında bir açıklama yaptı. 

Rus lider, dijital alanda cepheleşme tehlikesini "en ciddi stratejik problemlerden birisi" olarak nitelendirdi. Putin, "uluslararası bilgi güvenliği" konusunda kilit aktörlerin, söz konusu cepheleşmenin önüne geçme sorumluluğuna sahip olduklarını ifade etti. 

Putin, 1972 yılında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile SSCB (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği) arasında imzalanan ve açık denizler ile üstündeki hava sahasında olası saldırıların engellenmesini hedefleyen anlaşmaya benzer bir anlaşmanın, "uluslararası bilgi güvenliği" alanında da yapılması gerektiğini belirtti. 

Rus lider, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Trump'a çağrıda bulunarak, seçim süreçleri dâhil birbirlerinin iç işlerine karışmamaları gerektiğini kaydetti. Putin, ayrıca ileri teknoloji araçlarının kullanımı ile bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda da karşılıklı olarak müdahalede bulunmamaları için çağrı yaptı. 

"Uluslararası bilgi güvenliği" alanında Rusya ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında profesyonel diyalog kurulmasını amaçladıklarını kaydeden Putin, söz konusu diyalogun, siyasi farklılıkların esiri olmaması gerektiğini ifade etti. 

Putin, "ülkesi ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasındaki güven seviyesini yükselmeyi ve iki ülkenin vatandaşlarının huzurunu ve güvenliğini sağlamayı" hedefleyen bu önlemlerin, bilgi konusunda global dünya inşa edilmesine önemli bir fayda getireceğini belirtti.

Barışçıl bir geçiş için söz vermemişti

Trump, 3 Kasım günü gerçekleştirilecek olan başkanlık seçimlerinden sonra barışçıl bir geçiş için söz vermemişti. Bu durum, Joe Biden'ın seçimleri kazanması halinde "Trump'ın sonuçları hiçbir şekilde kabul etmeyeceği" şeklinde yorumlanmıştı.

Bunun üzerine Temsilciler Meclisi Başkanı olan Nancy Pelosi, Trump'ı "Türkiye" üzerinden hadsiz bir şekilde eleştirmişti. Trump'a "Türkiye'de değilsin" diyen Pelosi, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) demokratik bir ülke olduğunu söylemişti.

Pelosi, bu şekilde Türkiye'nin "demokratik bir ülke olmadığını" ima etmişti. 

Yorumlar (0)